OTKAZI U HOLDINGU: To je tek jedna trećina planiranih ušteda u ovoj godini

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević osvrnuo se na stanje u Zagrebačkom Holdingu.

Izvor: Media servis

Danas je najavljen prosvjed sindikata, a gradonačelnik poručuje kako je riječ o manjoj frakciji članova sindikata.

“Gradska poduzeća su ingerencija vlasti. Mi smo odgovorni za njihovo funkcioniranje, tako se i ponašamo. Smanjenje broja zaposlenika u Holdingu je samo trećina ušteda koja moraju nastati ove godine.

Dvije trećine veze nemaju sa smanjivanjem zaposlenika, nego sa uštedama u javnoj nabavi.”

Uprava Zagrebačkog holdinga otpušta 477 radnika. No, bez posla neće ostati prijeko potrebni radnici kao što su čistačice i zaštitari, tvrdi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Uprava doista radi sve profesionalno, etički i po Zakonu – i što se tiče kriterija i što se tiče bodova kako se utvrđuje lista. Ima dosta osoba koje će preskočiti listu i uzeti otpremninu.”

Kako su na listi viška prvotno bila 544 radnika, očito je da su neki i prihvatili opciju otpremnine. A s obzirom na to da nedostaje 300-tinjak zaposlenika na operativnim radnim mjestima, ta ista bit će ponuđena osobama koje su sada višak.

“Neki će prihvatiti ta nova radna mjesta, neki neće. Ako neće, onda ćemo zapošljavati nove ljude, kao što su agencijski radnici koji su bili zaposleni preko agencija, a sada ćemo ih zaposliti za stalno. Očito rade na poslovima koji su bitniji i potrebni na operativnim radnim mjestima u ZG Holdingu.”