OTIŠLI U POVIJEST: Srušeni dimnjaci – simboli zapadnog dijela Zagreba

Stanovnici zapadnog dijela Zagreba svjedočili nesvakidašnjem događaju. U povijest je otišao simbol tog dijela grada – dva dimnjaka Ciglane Črnomerec koji su srušeni miniranjem.

Izvor: Media servis

Građani su morali držati otvorene prozore i spuštene rolete do kraja detonacije da bi spriječili moguća oštećenja.

Nakon četiri zvučna signala, zbog oštećenja nosive konstrukcije uslijed dva potresa dimnjacima Ciglane Črnomerec je odzvonilo. Srušeni su miniranjem, metodom rotacije oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata Ciglane. Glavni projektant uklanjanja Nikola Miletić otkrio je koliko je trajala priprema.

“Pripreme su trajale 20-ak dana. Obavijestili smo sve nadležne službe i građane, pripreme su protekle bez ikakvih problema i ne očekujemo nikakve probleme, niti sigurnosne niti tehničke prilikom uklanjanja dvaju dimnjaka.”Zapadni dimnjak bio je visine 49,8 metara, a istočnog 62,2 metra.

​Profesor s Rudarskog fakulteta, projektant i miner Mario Dobrilović rekao je da je ovo bio više psihički, nego fizički zahtjevan zahvat.

”Eksploziv je postavljen do šestog do osmog metra, zbog toga što u donji dio nismo mogli prići jer je bilo opasno s obzirom na ove vrhove, da ne bi kakva cigla pala ljudima koji su to radili na glavu. Otprilike to je nekih 400-tinjak bušotina i otprilike 35 kilograma eksploziva”.

Na rušenju je radio i Zvonimir Jester s Rudarskog fakulteta koji se tim poslom bavi više od 50 godina i iza sebe ima više od 100 rušenja, među kojima je i nedavno rušenje tornja sa katedrale u Sisku.

”Uvijek se pojavljujemo tamo gdje treba srušiti neku starinu koja je vezana uz lokalnu sredinu, što nam nije drago. Uvijek to rušenje prati i jedan žal za nekakvom starinom koja je u pitanju”.

Objasnio je da je rušenje na Črnomercu rađeno po svim tehnološkim standardima.

”Primijenili su metodu rušenje s neelektričnim štapinima, LP izvedbom. To je posebna tehnologija. U 10 intervala je to riješeno od sredine prema krajevima dimnjaka”.

Novinarka Media servisa Kristina Tomljanović stanovnica je Črnomerca pa nam je otkrila kako je ona doživjela ovaj, možemo ga nazvati, povijesni trenutak.

”Mi smo se od jutra pripremali, otvorili smo prozore, stavili smo čak i najlon preko, zato što su najavili veliku prašinu. Sad kada su srušili dimnjake, to je trajalo ni desetak sekundi, zaista nije bilo prašine, sirene su bile dosta tihe. Nije bilo filmski kako smo možda očekivali”.

Dodala je da će joj biti jako čudno pogledati kroz prozor, budući da je gledala na dva dimnjaka, no sigurnost ljudi je na prvom mjestu.

Komentiraj