OTETA BJELORUSKA ČELNICA: Kolesnikovu presreli, ubacili u kombi i nestali

Mjesec dana nakon spornih bjeloruskih izbora ne posustaju prosvjedi protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, a nastavlja se i pritisak vladajućih na oporbu.

Izvor: Media servis

Četvrti vikend za redom tisuće prosvjednika u prijestolnici Minsku, ali i drugim gradovima, zahtijevaju Lukašenkovu ostavku, optužujući ga za izbornu prevaru. Policija je i na ovom prosvjedu nasilno rastjerivala okupljene palicama i suzavcem, a uhićeno je oko 630 ljudi.

Kako prenose tamošnji mediji među privedenima je i jedna od oporbenih čelnica Maria Kolesnikova koju su navodno maskirani muškarci zgrabili na ulici, ubacili u kombi i odvezli se s njom. Još nije poznato tko ju je oteo, a prema ruskoj mediskoj agenciji bjeloruska policija odbacuje da su to bili oni.

Nestali su i drugi članovi oporbenog vijeća. Od izbijanja prosvjeda nakon izbora najmanje četiri ljudi je poginulo i stotine ih je ozlijeđeno, a mnogi su žestoko kritizirali policiju zbog brutalnog suzbijanja okupljanja.

Europski čelnici ne priznaju rezultate izbora i najavili su sankcije Bjelorusiji, dok Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, optužuje zapad za uplitanje i poticanje prosvjeda.

Komentiraj