OTAC PRETUČENOG MLADIĆA: Najvažnije da je sad dobro – želim da se sve to nasilje raskrinka

“Dobro je, bit će dobro, nema posljedica napada, osim straha, šljive, razbijene arkade i nategnute čeljusti. Ne znamo to još sto posto, trenutno je na pregledima na Rebru, ali vjerujemo da će biti ok. To mi je najvažnije”, rekao je otac pretučenog dječaka u Dugom Selu, poznati fotograf Mario Kociper.

Kaže i kako su djeca sjedila na ulazu ispred škole, surfala po telefonima, jela čokoladice i dogovarala se što će raditi, kada im je prišlo nekoliko maskiranih dječaka u sportskoj odjeći s kapuljačama. Prema njegovim riječima, počeli su im postavljati pitanja jesu li kršteni, zašto imaju dugu kosu i navijaju li za Dinamo, a sve je završilo tako da je netko od napadača rekao: “Sigurno nemaš cigaretu, sad ćemo te razbiti.”

“U tom trenutku je moj sin uzeo telefon i krenuo me nazvati, ali nije to uspio jer ga je u tom momentu jedan od njih napao. Dobio je udarac šakom u glavu. On nosi naočale, ispale su mu, pao je napod i počeli su ga njih trojica cipelariti. Djevojčica koja je bila s njim je pala na pod, nije mogla ništa. Oni ne znaju ni koliko je te djece bilo. Trojica su ih tukla, ostali su snimali mobitelima. Kad su procijenili da su ih dovoljno namlatili, otišli su”, govori Kociper za N1, dodajući kako ga je sin nakon toga uspio nazvati pa su ga odvezli na Hitnu, a tamo je došla i policija koja je uzela izjave.

Kociper je ispričao i kako je sve o ovom užasnom događaju najprije objavio u zatvorenim dugoselskim grupama te da mu se tamo javilo mnogo ljudi s istim ili sličnim problemom, napadom maskiranih dječaka koji uvijek imaju istu priču koja završava nasiljem.

“Javili su mi se roditelji koji su isto doživjeli, jako puno roditelja želi ostati anonimno. Ja sam odlučio da svom djetetu ni sebi to ne želim priuštiti ponovno. Prvo mi je pao na pamet Luka Ritz. Znali smo da postoji taj problem u Dugom Selu, ali uvijek se nadaš da neće tvoje dijete. Sad smo vidjeli koja je količina tih strašnih napada na djecu i odlučili smo u javnost s time”, kaže.

“Ne želimo da ta djeca nekog ubiju. Koliko god su djeca, trebaju odgovarati”, poručuje i dodaje kako su slični napadi već ranije prijavljivani i procesuirani, ali da se ništa nije promijenilo. “Ta djeca su i dalje vani i dalje rade isto. Željni su krvi, nasilja i ništa se nije promijenilo”, govori.

“Banda maloljetnika koji su pod utjecajem društvenih mreža, ne znam čega, imaju li nešto od toga osim želje za krvi… Ja to ne mogu shvatiti, nije mi jasno da postoje ta druga djeca koja samo zlo rade, to ne mogu shvatiti, iskreno. Moj je motiv da se to raskrinka”, kaže Kociper.

“Ako se to već događalo, ako se konstantno ponavljaju ista imena i ako su to djeca koja su problematična već osam godina, mora se čovjek pitati gdje je sustav zakazao”, govori.

On kaže i da je dječja pravobraniteljica je već obaviještena o slučaju. “Vidjet ćemo večeras što se može na policiji. Probat ćemo napraviti neku udrugu roditelja koji su prošli isto. Sad smo već dobili pomoć institucija, da se djecu educira što je to nasilje, zašto ga ne teba tolerirati… Djeca premalo znaju o tome, u tome je jedan problem”, zaključuje.