OSUĐENI ZA BATINANJE UMIROVLJENIKA: Od trojice napadača u zatvor će samo jedan!

Od trojice napadača na 69-godišnjeg umirovljenika u Puli u srpnju ove godine, samo jedan će u zatvor, drugi će raditi za opće dobro, a treći je dobio odgojnu mjeru.

Bivši pripadnik elitne jedinice Tigrova Robert Bitunjac (25) osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno, uz 3 godine roka kušnje.

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

“Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati.

U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu”, prenosi Glas Istre.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

I kod druga dva napadača uzete su u obzir olakotne okolnosti – ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student.

PSvu trojicu se teretilo da su 21. srpnja 2019. između 7 i 7.10 na Danteovu trgu u Puli, prema prethodnom dogovoru, napali umirovljenika. Pri tome su, tvrdi tužiteljstvo, bili svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor ni pobjeći od njihova napada. Zamaskirali su lica odjećom i maramama i došli do njega dok je sjedio za stolom ispred kafića u kojem je tijekom noći čuvao inventar. Bjekić ga je više ga puta udario šakom u glavu. Kada je ustao i pokušao pobjeći, Bitunjac, koji je inače profesionalni vojnik i bio je pripadnik Gardijske brigade Tigrovi, na njega je bacio stolicu i udario ga u ruku.

Potom su ga sva trojica sustigli u bijegu, a Bitunjac odgurnuo u kontejner za smeće, pri čemu je on pao na tlo, gdje su ga sva trojica udarala nogama.

PISALI SMO:

VIDEO: DIVLJAŠTVO U PULI: Tri huligana napali umirovljenika (77) i brutalno ga tukli – čitajte OVDJE.