OSUDE IZJAVA PREDSJEDNIKA: One su seksističke – omalovažavao zastupnice temeljem spola

Nakon verbalnog rata s premijerom Andrejem Plenkovićem, a zatim i s predsjednikom Županijskog suda Ivanom Turudićem, predsjednik Zoran Milanović zaratio je s dvije saborske zastupnice- Dalijom Orešković i Marijanom Puljak.

Izvor: Media servis

Razlog i ovaj put – afera JANAF. Sve je započelo performansom u kojem su pred zgradu u kojoj se nalazi klub Dragana Kovačevića u Slovenskoj donijele ploču s natpisom “Ured predsjednika RH”. Milanović nije odolio i uzvratio im je epitetom: ‘samodopadne narikače‘. Izjave predjednika Milanovića naišle su na brojne osude. Kao seksističke osudili su ih GONG i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

“Nazvati političarke, saborske zastupnice, ‘samodopadnim narikačama‘ jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe)”, ocijenila je Ljubičić u priopćenju.

“Iako je u svom inauguracijskom govoru zamolio ‘zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize‘, predsjednik Zoran Milanović posljednjih dana je nanizao zrna za napuniti pristojnu vreću. Nakon klabinga u vrijeme lockdowna, prekjučerašnje izjave da u Hrvatskoj nitko ne gladuje, jučerašnje anti-migrantske izjave, danas je na vrlo primitivan i seksistički način izvrijeđao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak”, reagirali su iz GONG-a.

“Ne, ne i ne ovakvim izjavama! Bez obzira što ja mislila o performansu dviju kolegica, a mislim da su promašile “i šefa i stanicu”, nisu dale gol, reakcija PRH je čisti autogol. Ovakva komunikacija i etiketiranje zastupnica nije i ne smije biti nešto “normalno” u javnom prostoru”, istaknula je na Facebooku saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

Komentiraj