OŠTRO PO ŠUSTARU I VLADI: Reforma školstva u ambisu, sramite se, podnesite ostavke!

vlada

Voditelj ekspertne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić uputio je ultimatum ministru obrazovanja znanosti i sporta Predragu Šustaru da se jasno izjasni je li za reformu danas do 10 sati. Kako se to nije dogodilo, Jokić je sa suradnicima zatražio da ih razriješi i otkrio da su pritisak na radnu skupinu vršili neki saborski zastupnici i stranke među kojima je istaknuo HRAST, a Šustar mu je samo na sve poručio: “Sretno!”

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh napisao je da bi se ovaj dan zaslužuje biti proglašen danom žalosti.

“Ne sjećam se ružnije i tužnije vijesti. Vladajuća politička garnitura (koja nakon ovoga ne zaslužuje više ni zrno poštovanja nego samo da ih se naziva štetočinama) gurnula je u ambis jednu od najvažnijih razvojnih reformi ove zemlje. Nije to samo politikanstvo jedne partije na vlasti. To je mnogo opasnija stvar. Radi se o agresivnoj i ustrajnoj primitivizaciji, konzervativnoj revoluciji koja želi zatvoriti društvo u hermetičku kutiju neznanja i stvoriti naciju poslušnih i manipuliranih ljudi bez samopoštovanja, slobodne i kritičke misli i kreativnosti. Ljude bez slobode i nade. Ljude na odlasku.Valja nama preko rijeke”, napisao je Richembergh.

Poznati profesor matematike Toni Milun poručio je HDZ-u i MOST-u da se srame zbog nebrige za mlade.Bojan Glavašević napisao je da je ova vlast nije nenarodna jer ju je narod (dijelom) izabrao, ali je protuarodna jer radi na njegovu štetu.

Komunikacijski stručnjak i politički savjetnik Marko Rakar iznio je zanimljivu tezu da je svaka novoobrazovana osoba prijetnja ovakvoj vlasti.

Aleksandra Kolarić otišla je i korak dalje i pozvala da se organizira prosvjed protiv zaustavljanja kurikularne reforme.

“Pozivam Sindikat Preporod da krene u organizaciju prosvjeda “Hrvatska može bolje”, usmjerenog nastavku rada na kurikularnoj reformi i vraćanju Borisa Jokića i njegovog tima u upravljanje tim procesom. Za uspješnu organizaciju prosvjeda potrebna je organizacija na cijelom terenu Hrvatske. Preporod je dao podršku Jokiću, okuplja zaposlene u hrvatskom školstvu. Reforma je interes zaposlenih, a ne samo djece i roditelja. Sindikat ima infrastrukturu za organizirati veliki i uspješan prosvjed. Mogu oko sebe okupiti i druge organizacije koje žele sudjelovati”, pozvala je Kolarić.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je da aktualna vlast očito nije iskoristila posljednju priliku kojom bi sačuvala svoj reformski karakter”Vođeni krilaticom ‘Tuđe nećemo, svoje nemamo’ retrogradne su snage, i one vidljive i one nevidljive, odnijele još jednu važnu pobjedu nad onima koji su 16 mjeseci pokušavali spasiti što se spasiti da od naše zajedničke sutrašnjice. Danas su potučeni svi oni koji samo misle da se u Hrvatskoj može živjeti i drugačije i bolje. A jedno i drugo da treba proisteći iz drugačijeg odnosa naspram znanju, odgoju i obrazovanju”, navodi Stipić.

“Nažalost, odnosnom prema radnoj skupini koja je radila na reformi školstva, Vlada Domoljubne koalicije i Mosta-a pokazala je da nije tako. Nedopustivim miješanjem u reformu, stručnjaci su dovedeni u nemoguće radne uvjete, zbog kojih su bili prisiljeni zatražiti razrješenje, što je sramota ove Vlade i još jedan pokazatelj da politiziraju gdje god stignu”, priopćili su iz HNS-a.

“Ako se zbog političko-ideoloških rasprava ili onih poput ‘naš stručnjak je bolji od vašeg’ izgubi još jedna godina, Hrvatska će po tko zna koji put propustiti priliku da poboljša obrazovni sustav”, poručili su iz stranke HRID.

Zbog zaustavljanja cjelovite kurikularne reforme stranka Pametno traži neopozivu ostavku ministra Predraga Šustara, cijele Vlade, ali i saborskih zastupnika, a posebno predsjednice Odbora za obrazovanje Gordane Rusak, koji su doveli do ostavke Ekspertne radne skupine.