OŠTRA PORUKA PUTINU: “Da se nisi usudio!” – poručio njemački kancelar Scholz

Njemački kancelar je najavio znatno naoružavanje članica NATO-a kako bi se mogle zaštititi od napada Rusije. I zaprijetio Putinu “dramatičnim mjerama” ako upotrijebi kemijsko oružje.

„Mi ćemo se toliko ojačati da se nitko neće usuditi napasti nas”, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru s novinarkom i voditeljicom Anne Will u njezinoj emisiji na prvom programu njemačkog javnog servisa ARD. On je dodao da je to istodobno i poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu: „Da se nisi usudio!”

Scholz je istaknuo da se svi NATO-ovi partneri u istočnoj Europi mogu pouzdati u obvezu kolektivne obrane, pri čemu posebnu ulogu, kako je rekao, igraju SAD i Njemačka. Govoreći o potencijalnoj ruskoj prijetnji za Poljsku ili baltičke države, njemački kancelar je rekao: „Napad bi bio i napad na nas same.” I ponovio da će Njemačka ispuniti svoju obvezu izdvajanja dva posto BDP-a za obranu, pišu Deutsche Welle.

Scholz razmatra nabavu proturaketnog sustava

Kancelar je također potvrdio da se razmatra postavljanje novog proturaketnog sustava: „Mogu reći da to sigurno spada u stvari o kojima vijećamo – s dobrim razlogom.” Jedna od opcija je izraelski obrambeni sustav Arrow 3 (Strijela), koji može uništiti rakete dugog dometa visoko iznad zemlje, sve do stratosfere. Njemačka vojska sada nema takve mogućnosti. Trošak se procjenjuje na do dvije milijarde eura. Sustav bi mogao biti u funkciji 2025. godine.

Scholz je najavio „dramatične mjere” ako Rusija u ratu u Ukrajini upotrijebi biološko ili kemijsko oružje. Istodobno je naglasio da se NATO čak ni u slučaju upotrebe kemijskoj oružja neće uključiti u rat u Ukrajini: „NATO neće postati strana u sukobu, to je jasno.”

On je odbacio prigovore da je Njemačka previše oklijevala kod isporuke oružja Ukrajini. „Mi činimo sve što je u našoj moći”, rekao je Scholz. I istaknuo da su isporuke opreme i oružja Njemačke i njezinih partnera već dovele do toga da je Ukrajina postigla „znatne uspjehe”.

Neovisnost o ruskim energentima „prilično brzo”

On je kao neosnovanu odbacio i kritiku da Njemačka svojim uvozom energenata iz Rusije financira rat u Ukrajini: „Rusija s novcem koji se nalazi na računima trenutačno ne može ništa učiniti zbog naših sankcija.” I obećao je da će Njemačka „prilično brzo” prestati biti ovisna o ruskim energentima. Istodobno je ponovo odbio mogućnost trenutačne obustave uvoza iz Rusije i upozorio: „Radi se o nevjerojatno mnogo radnih mjesta.” Ako bi odmah došlo do prekida isporuke, to bi dovelo do toga da bi cijele industrijske grane morale obustaviti rad, pojasnio je njemački kancelar Olaf Scholz.