OŠTEĆENICI O SUDSKOJ PRAKSI: To je pravi državni udar pojedinih sudaca!

marin škibola

Neovisni zastupnik Marin Škibola izvijestio je o sudskoj praksi Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom.

Izvješće: Media servis

I dok ima primjera pozitivne sudske prakse ima i sudaca koji ne postupaju po zakonu. Oštećenici kažu – to je državni udar i od Vlade traže da se zakon poštuje.

“Do sada imamo pozitivnu sudsku praksu, tj. imamo preko 20 presuda o ništetnosti ugovora o kreditu. Ti ugovori su u nepravomoćnoj sudskoj praksi ništetni i trebamo još pričekati pravomoćnu sudsku praksu koja će doći kroz godinu dana”, rekao je Škibola. No ne postupaju svi suci sukladno zakonu: “Ne sude po zakonu i na različite načine izbjegavaju zakon. Zašto to ta manjina radi meni to nije poznato. Međutim određeni suci traže mišljenje od Europskog suda pravde, preskaču hrvatske instance i traže mišljenje EU-a o tom zakonu”, istaknuo je Škibola.

Nisu tu samo RBA zadruge koje su poslovale bez suglasnosti HNB-a nego i druge kreditne dozvole. Škibola traži od guvernera da objavi popis. Dobra je vijest da u predmetima s Raiffeisen zadrugama više nema deložacija ni ovrha, a zastupnik oštećenicima savjetuje dizanje tužbi. Napomenuo je i da je ŽDO u Puli stalo na stranu oštećenika, nadležni su hrvatski sudovi i tzv. Škibolin zakon se odnosi na sve ugovore s RBA bez obzira jesu li potpisani tu ili u Austriji.

Na sudove i suce koji ne poštuju ovaj zakon u ime oštećenika osvrnuo se Ivica Marković. Takva praksa je zabilježena u Varaždinu, Zadru, Rabu… Sumnjaju na interesni lobi.

“Mi ne možemo sigurno zamisliti situaciju da najniže rangirani sudac u Njemačkoj se direktno obrati sudu EU-a u Luxemburgu po pitanju prethodne odluke vezano za primjenu njemačkih zakona. Kao što se jedna sutkinja bahatno osmilila, iz kojih razloga, pobuda i pravnih interesa nećemo nagađati, ali ona je to napravila i podnijela je zahtjev za donošenje prethodne odluke od strane toga suda u smislu primjene hrvatskog zakona”, rekao je Marković.

Primjera sudačke bahatosti ima još, navodi Marković: “Imamo primjer suca u Crikvenici koji kaže, skoro pa citiram: ”Kakav i koji zakon, ja sam zakon. Da dobiješ spor u ovom predmetu kod mene su ti šanse – i pokazuje stranci nula. Pred oba odvjetnika”.

“Ja bih rekao da se ovdje dogodio državni udar pojedinih sudaca”. Suspendiranje odluka Ustavnog suda i lex specialisa su neprihvatljive, a Vladi je upućen zahtjev za provedbom zakona, kaže Nenad Koljaja, u ime oštećenih. Zbog osnovane sumnje u međunarodno pranje novca, obratili su se i Državnom odvjetništvu. Dvije kreditno štedne ustanove iz Austrije pokrenule su zahtjev za ocjenom ustavnosti pred hrvatskim Ustavnim sudom.

Komentiraj