OSTALI BEZ IMUNITETA: Tko su zastupnici kojima je ukinut imunitet na traženje DORH-a i USKOK-a

Na kraju svake godine Sabor objavi nekoliko statistika kako bi se građani bolje upoznali s radom zastupnika, pa je tako dostupan i podatak da su zastupnici u prošloj godini, bez plaća, potrošili 8,3 milijuna kuna.

Zastupnicima su čak 1. 925 puta izrečene su opomene, oduzete riječi, udaljeni su sa sjednice. To je popriličan broj ima li se u vidu da im je unatrag dvije i pol godine, od konstituiranja, sveukupno izrečeno 3. 500 stegovnih mjera.No, osim toga, ovaj, 10. saziv Sabora obilježilo je i skidanje imuniteta saborskim zastupnicima, najčešće na traženje DORH-a i USKOK-a zbog davanja i primanja mita, krivotvorenja isprava, kaznenog djela protiv gospodarstva… Podsjetimo, odluku o ukidanju imuniteta donosi Hrvatski sabor na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Tako je imunitet skinut HDZ-ovcu Draženu Barišiću po zahtjevu DORH-a i USKOK-a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona (dalje u tekstu: KZ) i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. u vezi članka 34. stavka 1. KZ. Također Sabor je sredinom rujna 2022. godine dao odobrenje za lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora, piše N1.

Imunitet je skinut i Vinku Grgiću zastupniku SDP-a, također zbog pokretanja postupka po zahtjevu DORH-a i USKOK-a zbog postojanja osnovanje sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz članka 293. stavka 1. KZ. Također protiv Grgića je Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka po zahtjevu Europskog javnog tužitelja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz članka 293. stavka 1. KZ i zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 2. KZ, počinjenih na štetu Europskim strukturnim i investicijskim fondovima.

Sabor je ukinuo imunitet i HDZ-ovcu Darku Puljašiću zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja poslovne isprave iz članka 279. stavka 1. KZ i kazneno djelo protiv gospodarstva, subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 3. u vezi članka 258. stavka 1. KZ, povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom brodu.

Još jednom SDP-ovcu, Stjepanu Kovaču, skinut je imunitet za pokretanje kaznenog postupka protiv STJEPANA KOVAČA, po zahtjevu DRRH-a, USKOK-a, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz članka 295. stavka 1. KZ., ali i dano je odobrenje za za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora.

Imunitet je skinut i jednom SDSS-ovcu, bivšem potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, koji se u Sabor morao vratiti nakon što su DORH i USKOK protiv njega poveli kazneni postupak zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. u vezi članka 37. KZ. Na traženje DORH-a i USKOK-a, a iz gore navedenog razloga, imunitet mu je ukinut na 11 sjednici održanoj u srpnju 2022. godine.

Osim Miloševića koji je bio potpredsjednik Vlade, Kovač, Grgić, Puljašić i Barišić, osim što su bili zastupnici, obnašali su i dužnost čelnika jedinica lokalne samouprave.