OSOBNI ASISTENTI: Nitko ne zna kako će se izgledati provedba novog Zakona

Nakon više od petnaest godina u kojima su se prava i obaveze osobnih asistenata regulirale preko projekata, ovog ljeta na snagu je stupio Zakon o osobnoj asistenciji, a njegova provedba trebala bi početi s prvim danom sljedeće godine.

Izvor: Media servis

No, kako navode iz Inicijative Osobni asistenti zajedno i Regionalnog industrijskog sindikata, informacija o tome kako će novi sustav funkcionirati nema. Zbog prilagodbe sustava Zakon o osobnoj asistenciji trebao bi se početi primjenjivati s prvim danom sljedeće godine no kako navodi tajnik Regionalnog industrijskog sindikata Nikola Ptić nitko ne zna kako će ta provedba izgledati.

“Bojimo se da će veliki broj korisnika dati zahtjeve koji neće biti obrađeni na vrijeme. Bojimo se da će ugovori udrugama i asistentima isteći pa da će se ići u neku novu vatrogasnu mjeru produljivanja ugovora, ali ne po pravilima novog Zakona i po cijenama koje su određene novim zakonom. To će uzrokovati da će asistenti koji sada rade odustati od tog posla, a nove osobe koje bi trebale biti osobni asistenti ne razumijemo kako će se privuć da se počnu baviti tim zanimanjem.”

Ptić naglašava kako nema komunikacije s resornim ministarstvom o načinu provedbe novog zakona. Stoga od ministarstva traže sljedeće:

“Tražimo od Ministarstva da daju jasne i nedvosmislene informacije kada će sustav početi funkcionirati. Tražimo od ministarstva obvezivanje da će poslodavci isplaćivati pune iznose plaća osobnih asistenata. Tražimo i izradu registra osobnih asistenata te jasni plan provedbe obrazovanja za osobne asistente.”

Prema novom Zakonu osobni asistenti trebali bi proći edukaciju, a plaća bi im s minimalca trebala porasti na minimalno 875 eura neto. No, to je i dalje sve na papiru dok je neizvjesno što će se dogoditi nakon nove godine kada bi trebala poćeti provedba u praksi rekla je osobna asistentica i članica Inicijative Osobni asistenti zajedno Kristina Plantić

“Hoćemo li od 1.1. imati posao, hoćemo li imati iste korisnike ili će nam se mijenjati? Tko će nam biti poslodavci, kakve će biti plaće nakon 1.1. i što je s obrazovanjem osobnih asistenata? Nigdje ne piše tko će provoditi te edukacije, kako će ono izgledati, koliko će trajati, tko će ga trebati platiti? Pojedine udruge su već sad počele s edukacijama ali pitanje je hoće li one biti priznate. Doslovno nam djele informacije na kapaljku.”

Korisnik osobne asistencije i član Inicijative mladih s invaliditetom Fabijan Ferara istaknuo je kako je njihov problem što ne znaju ništa o provedbi Zakona i što je sve još uvijek u sivoj zoni.

“Mi sada kao korisnici usluge moramo predati zahtjev za osobnu asistenciju Hrvatskom zavodu za socijalni rad koji bi nas trebao pozvati na vještačenje, a problem kod vještačenja i procjene invaliditeta je što još nisu osnovane komisije koje bi o tome trebale odlučivati. To je problem s obzirom da ima puno novih zahtjeva a i starih korisnika i nisam siguran da će to uspjeti obraditi do 1.1.2024.”

Uz to Ferara navodi kao veliki problem i to što korisnici koji imaju roditelja njegovatelja gube pravo na osobnu asistenciju što nema smisla, jer onda su osim života u domu bez ikakve mogućnosti aktivnosti i to nije dobro za život osoba s invaliditetom.Ostaje za vidjeti hoće li Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike čuti ove probleme i reagirati na vrijeme ili nas čekaju, kako je rečeno, nove vatrogasne mjere bez poštivanja Zakona koji je na snazi već nekoliko mjeseci.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!