OREŠKOVIĆ PORUČILA GRAĐANIMA: Za loše stanje u pravosuđu ponajviše odgovorni političari, a ponajmanje suci

Zastupnica stranke Centar Dalija Orešković komentirala je skori izbor čelnika Vrhovnog suda i izdvojila poruku suca Radovana Dobronića koju je uputio državnoj i lokalnoj vlasti: pometite ispred svoga praga.

Na Facebooku Orešković piše:

Cijenim suca Radovana Dobronića i ako budem u prilici glasat ću za njega za čelnika Vrhovnog suda.

Za provedbu njegovog programa, koji istini za volju nema puno veze s ovlastima predsjednika Vrhovnog suda, potrebna je suradnja i angažman svih poluga društva. Izostane li, bit će dokaz da je njegov odabir bio još jedan u nizu političkih igrokaza.

Iz teksta njegovog programa koji opisuje niz sistemskih pogreški, izdvajam poruku koju je uputio državnoj i lokalnoj vlasti: pometite ispred svoga praga.

Ujedno izražavam podršku sucima Vrhovnog suda, pa tako i kandidatu Marinu Mrčeli u obrani profesionalizma i neovisnosti sudbene vlasti.

Riječi političara koji ih opisuju kao kastu koja bira same sebe su pokvarene, lažne i usmjerene na degradaciju struke i znanja, što u končanici ide na štetu građana.

Na žalost, populističke i omalovažavajuće riječi na račun pravosuđa općenito, a osobito na račun sudaca Vrhovnog suda padaju na plodno tlo kod dijela građana zbog negativne percepcije i niskog povjerenja u pravosuđe koje postoji od ranije.

U razvijenim državama riječi koje se kod nas u javnosti čuju o vrhu sudbene vlasti osudile bi se kao nedopustiv napad na njihovu neovisnost.

Građanima poručujem da su za loše stanje u pravosuđu ponajviše odgovorni političari, a ponajmanje suci. Zato od strane političara i dolazi takva hajka i buka. Ne nasjedajte.