OREŠKOVIĆ O ZABRANI MISE U BLEIBURGU: Kako će Plenković sada smiriti ekstremnu desnicu?

Nakon što je Koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga, među onima koji su komentirali tu odluku je i Dalija Orešković, čelnica stranke START.

Orešković se posebno pita što će sada učiniti premijer Andrej Plenković, koji, kako kaže, nema snage i političke hrabrosti reći stop ekstremnoj desnici i ustašofilima. Hoće li osnovati novo povjerenstvo?

Ovo je objava Orešković na Facebooku, koju prenosimo u cijelosti:

[Podržavajući HDZ na EU izborima podržavamo Europu koja se ne odriče fašizma već ga prešutno tolerira]

Iznimno sam zadovoljna obrazloženjem Katoličke Crkve u Koruškoj zbog čega neće dopustiti održavanje mise na Bleiburgu. Tajnik biskupije u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger naveo je da je misa “postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”.

Kako je Austrija nedavno zabranila ustaška obilježja, čini se da je ovime završila obračun sa svim revizionistima i nostalgičarima za najvećom sramotom hrvatske povijesti – ustašama i NDH. I hvala im na tome.

A upravo je to ono što predsjednik Vlade Andrej Plenković nema snage i političke hrabrosti učiniti. Njemu treba angažman HAZU-a da bi se nakon godine i po vijećanja zaključilo da pozdrav „Za dom spremni“ i jest i nije ustaški pozdrav. Njemu ne smeta politizacija Bleiburga jer među ustašofilima vidi dio svog biračkog tijela, pa im, osim što se ne usudi, i ne želi suprotstaviti.

Njegov politički kukavičluk oko ustašofilije nadmašio je sve do sada. Pa čak i njegove kolege koji se predstavljaju za ljevicu i ekskluzivne zastupnike antifašizma, a zapravo su jednake, ako ne i veće političke kukavice.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti na koji će način Plenković sada umiriti ekstremnu desnicu i ustašofile. Osnivanjem još jednog povjerenstva?

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalija.oreskovic.start/posts/2086519134795632″ bottom=”30″]