OREŠKOVIĆ O “SLUČAJU” MILIĆ: Hrvatska prestala biti demokracija, i pretvorila se u režim HDZ-a

Saborska zastupnica Dalija Orešković javila se iz Budve u Crnoj Gori odakle je komentirala i odbijanje suda da Povjerenstvu za sukob interesa dostavi podatke koji se odnose na slučaj premijerovog glasnogovornika Marka Milića.

Podsjetimo Županijski sud u Zagrebu poslao je obrazloženje prema kojem Povjerenstvu za sukob interesa ne može dostaviti prijepis poruka između glasnogovornika Vlade Marka Milića i tadašnjeg šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, jer se nalaze na optičkom mediju.

Ba Facebooku Orešković kaže;

Na poziv međunarodne organizacije NDI sudjelujem na konferenciji u Budvi na kojoj su sukob interesa i reguliranje lobiranja samo neke od tema o kojima se razgovara.

Žalosti me spoznaja da su naši demokratski standardi za vrijeme vladavine Andreja Plenkovića i HDZ-a prenisko pali, te da je ono što bi do prije nekoliko godina bilo nezamislivo, nažalost postalo rutina.

Posljednji u nizu primjera koji pokazuju da je Hrvatska prestala funkcionirati kao vladavina prava, je neutemeljno i neopravdano odbijanje suda da Povjerenstvu za sukob interesa dostavi podatke koji se odnose na slučaj premijerovog PR-ovca koji je koristio svoj politički utjecaj kako bi uhlijebio svog prijatelja na radno mjesto za koje nije ispunjavao uvjete iz javnog natječaja.

Navedeni slučaj pokazuje krajnji stupanj dekadencije sustava i navodi na zaključak da je Hrvatska prestala biti demokracija, i pretvorila se u režim HDZ-a.

Suci ne samo da ne smiju biti potroni vlasti, nego ne smiju ostaviti niti prostor za sumnju da su poltroni vlasti, nedorasli provođenju zakona i neovisnom obavljanju dužnosti sudbene grane vlasti. A kako smo već došli upravo do ove točke, to znači da je kraj jednog modela blizu, na ovaj ili onaj način, bilo samouništenjem jedne nacije ili smjenom HDZ-a na izborima.