OREŠKOVIĆ O “SLUČAJU” ČAVAJDE: Mislim da se ovdje radi o pobačaju pravne države

Saborsla zastupnica stranke Centar Dalija Orešković gostovala je na N1 televiziji i komentirala mešu ostalim i “slučaj” trudnice Mirele Čavajde.

Podsjećamo i kako je slučajom Mirele Čavajde ponovno je postala aktualna odluka Ustavnog suda da je potrebno donijeti novi zakon o pobačaju, što je Sud naložio Sabor još 2017. godine.

“Mislim da se ovdje radi o pobačaju pravne države, pobačaju države uopće. Vraćam se na svoju prvu tezu – problem hrvatske države je što uopće nema izgrađene neovisne, snažne institucije čijim postupcima i odlukama možemo vjerovati. To dovodi do toga da nijedno pravo zapisano bilo gdje, od Ustava pa do provedbenih zakona, ne vrijedi u praksi. Vrijedi ono što u nekom trenutku kaže partija koja je izmislila model biranja ustavnih sudaca, koji je upravo onakav kakvim ga ovih dana oslikava Zoran Milanović. Često je govorio da je Ustavni sud političko tijelo. To je političko tijelo jer ga bira Sabor i vrlo često, gotovo u pravilu – svaka čast nekim sucima izuzecima, to se vidi po njihovim izdvojenim mišljenjima i radu, no većina sudaca je isluženi partijski kadar. Oni koji sada kritiziraju i idu da se ruši Sud su oni koji su takav Sud i izgradili”, rekla je Orešković za N1, te dodala da je “snaga Ustavnog suda u partijskoj državi apsolutno nikakva”.

Na pitanje što je s brojnim drugim ženama koje se nađu u istoj situaciji, a nemaju toliku potporu javnosti i medija kao Čavajda, Orešković je rekla:

“Ovdje nečiji privatni, osobni, vjerski svjetonazori siluju pravnu državu. Naprosto se o tome radi. Čini se da su u proteklim desetljećima žene upućene doma s krivom uputom o tome što njihova zdravstvena dokumentacija zapravo znači i kakva prava iz toga izlaze i da one same mogu odlučiti hoće li pobaciti ako plod ima malformacije. Mislim da je brutalno i licemjerno tim više kada vidimo kako država tretira, skrbi o djeci koja su rođena s posebnim potrebama”.