OREŠKOVIĆ O ŠEMPERU: Osramotio je stranku, koaliciju i na nekin način cijelu političku scenu

Zastupnica stranke Centar Dalija Orešković gostovala je an N1 televiziji i među ostalim komentirala slučaj Dalibora Šempera, šefa ureda potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, koji je u petak navečer vozeći pijan udario dijete i teško ga ozlijedio te pobjegao s mjesta nesreće.

“Što se tiče dužnosnika na poprilično visokoj funkciji, mislim da je osramotio ne samo stranku i koaliciju čiji je nositelj, nego na neki način cijelu političku senu. Ovo nažalost nije prvi takav slučaj da oni koji dobiju priliku biti vlast, obnašati vlast, biti dio vrha vlasti, pokazuju da nisu svjesni činjenice da, kao što 24 sata imaju privilegiju, tako imaju i obaveze”, rekla je Orešković za N1.

“Davnih dana je iz hrvatskog političkog prostora nestala svijest o tome da obnašati dužnost obvezuje u puno širem smislu riječe nego što obvezuje obične građane. Obnavljati visoku dužnost više nije čast. Ovo je sve posljedica negatine selekcije, to se vidi iz izjava onih koji relativiziraju ovakve postupke, a zapravo se na takav način na jednoj brutalnoj razini prikazuje što politika jest, a to je guranje podobnih, oni koji će biti odani, lojalni vrhu političke stranke bez obzira što nemaju kvalitete da se stave na bilo kakvu razinu, pogotovo najvišu”, rekla je Orešković.

Ističe da nam država nije institucionalno dobro sređena. “Oni koji imaju priliku, vrlo često kada naprave nemoralno i nezakonito, kazneno djelo očekuju da će ih sustav zaštititi. Da nema medija, novinara i savjesnih građana, kao u ovom slučaju, vrlo vjerojatno bi ih politika i zaštitila i u konačnici od njihove odgovornosti ne bi bilo ništa”