OREŠKOVIĆ O PREDSJEDNICI: U par slika dokazala je sve simbole propadanja Republike Hrvatske

Podijelite članak

Dalija Orešković, predsjednička kandidatkinja, gostovala je na N1 televiziji gdje se osvrnula i na svoje tvrdnje da je Kolinda Grabar-Kitarović plagirala njezin predsjednički program. 

“Srećom pa to tako nije prezentirala jučer u dvorani. Bilo bi me zapravo sram da o stvarima koje su bitne za dobrobit naših građana govori osoba moralnog kapaciteta kao što je to Kolinda Grabar-Kitarović”, kazala je uvodno Orešković, te pojasnila na koje tri točke programa za koje tvrdi da su plagijat točno misli.

“To je razrada načina na koji predsjednik države brine o redovitom i usklađenom djelovanju državne vlasti, dakle to je ovlast koju Grabar-Kitarović nije koristila u svom prvom mandatu, niti je očito znala da to postoji u Ustavu.

Zatim, propisivanje jasnih pravila o tome kako se sukreira vanjska politika i zalaganje za to da ona bude transparentna. Dakle, to je ideja iz mog programa. To je također nešto o čemu Grabar-Kitarović nema pravo reći niti jednu jedinu riječ jer je za vrijeme svog mandata bez da je itko u državi o tome nešto prethodno znao, a kamoli vlada, otputovala u SAD u siječnju 2017. godine, a da do dana današnjeg ne znamo po što je tamo išla i što je tamo tražila.

I treća tema, to je pitanje borbe protiv korupcije i način na koji se zalaganje za antikorupcijske mjere i programe može povezati s ovlastima predsjednika države, dakle to je ono o čemu je govorila predsjednica države u vašoj emisiji. Ja sam s punim pravom rekla “ne može to tako”, pojasnila je Orešković na N1 televiziji.

Istaknula je kako je program pisala sama na temelju njenih znanja i stručne literature.

“Kada si pet godina na jednoj javnoj dužnosti, o tebi govore rezultati. Na jednoj joj stvari želim čestitati što se tiče jučerašnjeg predstavljanja, a to je da je u par slika, u par vizuala uspjela dokazati sve simbole, sve uzroke i sve simbole propadanja Republike Hrvatske na jednom mjestu”, ističe.

“Kolinda Grabar Kitarović se na jučerašnjem skupu pokazala kao promotorica svih mogućih klijentelističkih i koruptivnih praksi, a tvrdim da je HDZ korupciju u Hrvatskoj pretvorio u najprepoznatljiviji nacionalni bred. Svi oni koji su pljeskali, odgovorno tvrdim da ovoj zemlji ne žele ništa dobro”, rekla je Orešković.

Komentiraj