OREŠKOVIĆ O OBNOVI: Plenković je hvalio zakon, a sada ga mijenja – obnova je obmana

“Ne treba unaprijed reći hoćemo li nešto podržati ili ne, ali sama činjenica da se sada najavljuju izmjene zakona kao neko spasenje od istih onih ljudi koji su donijeli zakon koji nije provediv, jer Zagreb ne da nije obnovljen nego se nismo maknuli s početne točke, ne možemo sa zrnom razuma očekivati da će oni ljudi, koji od početka nisu imali plan, strategiju ni ideju kako bi se Zagreb trebao obnoviti, doći nekoj naknadnoj pameti. Mislim da je ovo pokušaj stvaranja smokvinog lista ili da se ujavnosti stekne dojam da se nešto radi. To je obmana, ne obnova”, rekla je govoreći o obnovi i o najavljenim izmjenama zakona. Dalija Orešković, zastupnica stranke Centar, gostujući na N1 televiziji.

Orešković je uvjerena da se obnova neće ubrzati: “Naravno da neće. Sjetimo se samo da smo prije parlamentanih izbora imali situaciju u kojoj je Plenković rekao da ne treba žuriti s donošenjem zakona na kojem je inzistirala platforma Možemo jer treba donijeti kvalitetan zakon i kada je donesen, hvalio ga je”, rekla je Orešković za N1.

Rijetko se pojavi zakon koji dobije tako veliku količinu amandmana, tu smo imali situaciju da je nekoliko različitih političkih opcija podržalo kroz amandmane što je govorila struka, sve su to ignorirali. Od prvog dana se vidjelo da obnove po tom modelu i zakonu neće biti. Tu se zakon iskoristio kao dobar izborni pamflet, a isto tako se koristio u populariziranju nekih ideja u smislu da se sve svodilo na sufinanciranje od strane države i grada”.

Rekla je i kako nema opravdanja za provođenje javnih natječaja za obnove privatnih nekretnina. “To je tek jedan u nizu segmenata zakona koji su mogli biti bolje osmišljeni. Temeljni problem je strategija obnove. Ovako razorne posljedice trebale su biti prilika da se grad reavitalizira, da se napravi cjelovita obnova, trebala se dati prilika urbanistima i arhitektima da se vidi koji su dijelovi grada i prije potresa bili derutni i kojim nekretninama treba dati novo ruho.

Zagreb bi trebao biti motor pokretač obnove cijele Hrvatske. Čak i kad bi se po ovom modelu obnova provela, a neće, konačni učinak bi bio taj da i dalje imamo prilično zapušten i nefunkcionalan grad”.

Tražit će se odgoda rokova za iskorištavanje EU sredstava: “Većina sredstava iz EU fondova bila je namijenjena obnovi nekretnina javne namjene. Teško se neprovođenje obnove može pravdati covid situacijom. Mislim da je taj zastoj, zbog kojeg ćemo sada tražiti produljene rokova, prije svega posljedica činjenica da oni, koji odlučuju, nemaju nikakvu viziju, a niti hrabrosti da pitaju one koji znaju”, rekla je.