OREŠKOVIĆ O AFERI JANAF: Je li se odgodom uhićenja zaštitila politički moćnija osoba, ili HDZ pred izbore?!

Kao članca Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, zatražit ću odgovore na pitanja je li se odgađanjem uhićenja nakon primopredaje mita pokušala zaštiti politički moćnija osoba, ili do uhićenja nije došlo kako se time ne bi smanjile šanse vladajuće stranke u nadolazećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, najavila je saborska zastupnica Dalija Orešković.

Ovo je njezina objava na Facebooku, koju prenocimo:

Izjave predsjednika države Zorana Milanovića insinuiraju da je došlo do ozbiljne zlouporabe vlasti od strane premijera i njegovih ministara, kao i do instrumentalizacije DORHa.

Kao članca Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, zatražit ću odgovore na pitanja je li se odgađanjem uhićenja nakon primopredaje mita pokušala zaštiti politički moćnija osoba, ili do uhićenja nije došlo kako se time ne bi smanjile šanse vladajuće stranke u nadolazećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Vlast bi trebala biti podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, a ne na nekoliko koruptivnih klanova koji se međusobno obračunavaju tek kada se ugrozi njihova podjela plijena. Ustavna je zadaća Hrvatskog sabora da nadzire rad Vlade i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru.

Ukoliko iz javnih izjava predsjednika države proizlazi da je Vlada zloupotrijebila sustav, da je Vlada utjecala na rad DORHa, to znači da je ugroženo redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, jer vlast u tom slučaju više nije državna, već kriminalna. Ovakve izjave predsjednika države, ne mogu se tretirati kao uobičajena politička i verbalana prepucavanja s predsjednikom Vlade.

Hrvatski građani imaju pravo znati, mogu li se pouzdati u neovisno pravosuđe, djeluje li DORH u skladu sa svojom ustavnom zadaćom ili po političkom diktatu, a na Hrvatskom je saboru da odgovore na ova pitanja sazna.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!