OPTUŽNICA PROTIV RIJEČKIH BOMBAŠA: Hrvat i Nijemac uz bombe i ucjene htjeli do milijuna

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnice protiv hrvatskog i njemačkog državljanina zbog postavljanja eksplozivnih naprava i iznuda na širem riječkom području u travnju i svibnju ove godine, izvijestili su iz tog ŽDO.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 22. studenog 2023., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) i njemačkog državljanina (1970.) zbog počinjenih pet kaznenih djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 1., 2. i 5. u vezi članka 34. Kaznenog zakona, pet kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a, pet kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a, jednog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 3. KZ-a, kao i protiv okrivljenog 34-godišnjaka zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a, sve uz primjenu članka 51. KZ-a.
Optužnicom se obojici okrivljenika stavlja na teret da su od 16. travnja 2023. do 28. svibnja 2023., na području Opatije, Rijeke i Kostrene postupali prema zajedničkom dogovoru s ciljem da se materijalno okoriste.

Foto: Screenshot/HRT

Tereti ih se da su na neutvrđen način nabavili više improviziranih eksplozivnih naprava koje su potom ostavljali u blizini objekata u vlasništvu jednog hotelskog društva i u blizini objekata u vlasništvu jednog trgovačkog društva. Nakon toga su, tereti ih se, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, zatražili od tih društava putem poruka upućenih elektroničkom poštom isplatu iznosa u kripto valuti u protuvrijednosti od 3.900.000 eura, uz prijetnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava, pa i njihovim aktiviranjem ako se ne udovolji zahtjevima na način da se isplate obave na adrese dostavljenih brojeva elektroničkih novčanika, a što će štetiti ugledu tih pravnih subjekata.

Okrivljenike se tereti da su 21. svibnja 2023., radi ostvarenja navedenih namjera, u neposrednoj blizini trgovačkog centra u Rijeci, postavili i aktivirali jednu improviziranu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu, nakon čega su, na identični način, ponovili zahtjev za isplatom (iznos od 4.600.000 eura u kripto valuti).

Foto: Screenshot/HRT

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret i da su u kasnim noćnim satima 27. svibnja 2023., u cilju ostvarenja ranije istaknutih zahtjeva, postavili improviziranu eksplozivnu napravu u blizini upravne zgrade trgovačkog društva koja je aktivirana sljedećeg dana, dok su pronađene dvije postavljene eksplozivne naprave u blizini istog centra na drugoj lokaciji, no njih nisu uspjeli aktivirati.
Tereti ih se i da su 23. svibnja 2023. u Rijeci, u stanu kojim se koristio 52-godišnji okrivljenik, nakon što su zajednički pribavili tri improvizirane eksplozivne naprave, držali ih sa svrhom korištenja za počinjenje kaznenih djela iznude.

Optužnicom se 34-godišnjem okrivljeniku stavlja na teret da je prilikom uhićenja predao policijskim službenicima krivotvorenu vozačku dozvolu u svrhu provjere identiteta.

U optužnici je predloženo da sud obojici okrivljenika produlji istražni zatvor koji im je određen rješenjem suca istrage Županijskog suda u Rijeci zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a) i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, cijeneći upornost u izvršavanju kaznenih djela za koja se terete (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).