OPTUŽNICA PROTIV 4 MINISTRA: Na spisku su Horvat, Milošević, Aladrović i Tolušić

Kako se nagađalo prošlog tjedna, USKOK je podignuo optužnicu protiv četvorice bivših ministara, RTL neslužbeno doznaje.

Riječ je o Darku Horvatu, Borisu Miloševiću i Josipu Aladroviću, kao i o Tomislavu Tolušiću koji je smijenjen još sedam mjeseci prije nego što je u veljači ove godine USKOK pokrenuo istragu.

Prvi je “pao” Horvat, kada ga je 19. veljače policija uhitila po nalogu USKOK-a, a tada se doznalo i za Miloševića i Aladrovića. Tada ih se sumnjičilo za namještanje potpora tvrtkama koje 2018. nisu zadovoljavale uvjete za dodjelu potpora.

Horvat je u to doba bio ministar gospodarstva, a istraživali su i njegovu pomoćnicu u ministarstvu iz tog doba Anu Mandac, ravnateljicu Uprave za potpomognuta područja Katicu Mišković i državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca.

Jedino, za razliku od njih, Aladrovića se istraživalo zbog sumnje da je namjestio dva zapošljavanja u HMZO-u.

Prije tjedana dana Jutarnji list je doznao da je Mandac, koja je bila prva ispitana, priznala to za što ju se sumnjičilo, a što je značilo da se time terete ostali. Za Horvata se navodilo da je pred istražiteljima također govorio, “pa se zapleo”. U lipnju su ispitani Aladrović i Tolušić koji su navodno “bili kratki”, dok se Milošević “raspričao”.

Horvat je, inače, u istražnom zatvoru u Remetincu proveo osam dana, a kad je pušten 1. ožujka, novinarima je rekao da “nije učinio ništa protuzakonito”:

“Što reći nakon osam dana provedenih u istražnom zatvoru? Do ovog svega nije trebalo doći. Bilo bi najlakše to priznati i otići doma i čekati suđenje, ali nema se što priznati. Nisam učinio ništa protuzakonito. Pokušat ćemo doznati sve što se dogodilo i dokazati da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime.”

On je tada tvrdio da je “samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Ana Mandac”.

Uskok je objavio priopćenje u kojemu navodi za što sve tereni otpužene. Prenosimo ga u cijelosti:

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974., 1985., 1977.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te pomaganja u trgovanju utjecajem.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od studenoga do kraja prosinca 2018. godine u Zagrebu, kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, nakon što je prethodno 27. kolovoza 2018. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo otvoreni javni poziv za Program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2018. godinu, za čiju provedbu je zadužio II. okr., pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, radi svog osobnog interesa, kao i na traženje III. do VI. okr. da se neovisno o ispunjavanju uvjeta Programa i ostvarenim bodovima bespovratna sredstva dodijele gospodarskim subjektima za koje su bili zainteresirani, donio Odluku kojom je upravo tim subjektima dodijelio ukupno 2.655.594,99 kuna bespovratnih sredstava, iako nisu ostvarivali prava na to, a što su I. do VI. okrivljenici znali.

Pritom je II. okr., po nalozima I. okr. i sukladno zahtjevima III. do VI. okr. te trećih neutvrđenih osoba, sačinila tablicu koja je sastavni dio spomenute Odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se ta sredstva dodjeljuju, a potom je naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s tim gospodarskim subjektima, koje je u ime resornog Ministarstva potpisao I. okr., kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega su im na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske neosnovano isplaćena novčana sredstva u ukupnom iznosu od 2.655.594,99 kuna.

Također se I. okr. tereti da je, u razdoblju od siječnja 2018. do travnja 2019. godine u Zagrebu, koristeći autoritet ministra u Vladi Republike Hrvatske, a ranije i zastupnika u Hrvatskom saboru, osobno i posredstvom II. okr., pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, zatražio od VII. okr., tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), da prilikom provođenja natječaja za zapošljavanje pogoduje određenoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u. Navedeno je VII. okr. i učinio na način da je posredstvom II. okr. kandidatkinji dostavio zadatke koji će biti postavljeni na testiranju na javnom natječaju za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme na koji se prijavila, čime joj je omogućio prednost pred ostalim kandidatima. Nakon toga je kandidatkinja ušla u krug odabranih kandidata te je HZMO s njom sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme. Na isti način je toj kandidatkinji omogućio prednost pred ostalim kandidatima na javnom natječaju za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, nakon čega je kandidatkinja također ušla u krug odabranih kandidata te je s njom HZMO sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Osim toga se II. okr. stavlja na teret da je od studenoga 2018. do travnja 2019. godine u Zagrebu, na traženje VIII. okr., zatražila od VII. okr. da prilikom provođenja natječaja za zapošljavanje pogoduje još jednoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u, što je VII. okr. i učinio te je posredstvom II. i VIII. okr. kandidatkinji dostavio zadatke koji će biti postavljeni na testiranju i tako joj omogućio prednost u natječajnom postupku. Nakon što je kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.”