OPSADNO STANJE U STRASBOURGU: Traje lov na ubojicu Chekatta (29) – pucao i vikao “Allahu Akbar”

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Francuska je na najvišem stupnju sigurnosti nakon što je u Strasbourgu u pucnjavi na Božićnom sajmu napadač ubio troje, a ranio 14 osoba.

Izvor: Media servis

Poznat je snagama sigurnosti, a pobjegao im je nakon razmjene vatre i vlasti vjeruju kako je ranjen, a stotine policajaca i dalje je u lovu za njim.

Policija kaže da je riječ o terorizmu, ali motiv napada još nije poznat.

Više stotina policajaca traga za napadačom koji je otvorio paljbu u tri različita dijela gradskog centra za vrijeme najstarijeg božićnog sajma u Europi.

Identificiran je kao 29-godišnji Cherif Chekatt koji je rođen u Strasbourgu i poznat je policiji zbog zločina počinjenih u Francuskoj i Njemačkoj za koje je odslužio zatvorske kazne.

Pariški tužitelj Rémy Heitz otkrio je nove detalje napada. “Prema izjavama svjedoka, napadač je prilikom napada uzviknuo “Allahu Akbar”, rekao je Heitz.

Uhićene su četiri osobe koje se dovode u vezu s napadačem.

Ubrzo nakon napada, na društvenim mrežama osvanule su snimke obračuna policije i napadača, te šokiranih gostiju sajma koji su tome svjedočili.

Strasbourg se odmah našao u policijskoj blokadi, na ulice je izašla i vojska, prekinut je javni prijevoz, a građanima je poručeno da ostanu kod kuće. Tijekom cijelog dana uoči napada, na ulazu na sajam bile su stroge sigurnosne kontrole.

U zgradi Europskog parlamenta ovih se dana nalazi tisuće ljudi zbog plenarne sjednice koja traje do četvrtka, pa je nakon krvave večeri i Parlament iz sigurnosnih razloga bio zatvoren ali je blokada kasnije ukinuta. Predsjednik EP-a Antonio Tajani poručio je da parlament na terorističko nasilje odgovara snagom i da će se debata nastaviti.

“To će pokazati da nećemo biti zastrašeni, da nećemo nakloniti glave i da nećemo dopustii onima koji žele poremetiti demokratski poredak da napadnu slobodu i napadnu Europu tijekom božićnih blagdana kako bi u nas usadili strah.”

Gradonačelnik Strasbourga rekao je da će danas božićni sajam biti zatvoren i da će sve zastave biti spuštene na pola koplja.

Komentiraj