OPSADA MIGRANATA: Slunj ih je pun – građani najavljuju prosvjedne akcije

Na stotine migranata svakodnevno se viđaju na području Slunja i obližnjih općina. Oni šeću uz magistralu, zadržavaju se u slunjskim parkovima, voze lokalnima autobusima, a nerijetko ulaze i u dvorišta obiteljskih kuća. Sve to izaziva neugodu kod mještana koji najavljuju i prosvjedne akcije ako se stanje uskoro ne promijeni. 

– Eno ih tamo kod slunjskog groblja jedno dvadeset, kaže Marica Žgela, Gornji Furjan. I doista je tako. Skupinu ilegalnih migranata policija je dočekala na punktu. Prethodnih dana, čak i mjeseci, i brojnije skupine viđaju su u samom središtu grada.

– Pa po 300, 400, 500 migranata sigurno da ima, njih možda par žena s djecom, pretežito su to sve muški, negdje od 20 do 25 godina, ističe Milijan Cuger, Gornji Furjan.

– Sinoć sam radila, u 22.30 ja zatvorim vrata, zaključam jer se bojim, naravno. Njih je tu hrpa jedna. Naša djeca se po parku igraju, a oni vrše nuždu, bacaju smeće, ističe Ivana Čop, Slunj.

– Na svakoj klupi sjede po 2, 3 migranata, oni se tu presvlače, mi to svakodnevo gledamo, doživljavamo, a na kraju krajeva nismo sigurni, rekla je Marina Štefanac, Slunj.

Ogorčenje mještana je na vrhuncu. – Pun grad smeća, pun grad migranata, ljudi su očajni. Dokada, neka nam netko kaže dokada, pita Martina Lucić, Slunj.

Nije lako ni izvan samoga grada. Dragana svakodnevno dok je na bolovanju ispraća na stotine migranata koji ne prolaze, kaže, više mirno kao nekada.

– Oni ulaze u dvorišta, više uopće ne gledaju da li smiju. Mislim da smo imali jedan događaj prije tjedan dana gdje su nam ušli skroz ovdje i gdje sam ja bila primorana pozvati psa, kaže Dragana Štefanac, Slunj. U gradu Slunju jedino što mogu jest – čistiti nagomilani otpad koje ostavljaju migranti po šumama, uz cestu, u parkovima.

– Priželjkujemo rješavanje ovog problema i na višim razinama, poručila je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja, javlja HRT. U policiji su potvrdili da razmišljaju o osnivanju prihvatnog centra za migrante u Dugom Dolu u općini Krnjak.

– Budući PU karlovačka nema dovoljno smještajnih kapaciteta u kojima bi se provodio kratkotrajan smještaj, registracija navedenih osoba, objašnjava Damir Butina, voditelj Službe za granicu u PU karlovačkoj.

Riječ je o bivšoj vojarni dublje u šumi, oko 2 kilometra udaljenoj od prvih naseljenih kuća. Vijest u Krnjaku nije dočekana s oduševljenjem. – Zbog dosadašnjih iskustava ne gledam s odobravanjem na to i mislim da neće biti dobro, poručio je Perica Matijević, načelnik općine Krnjak.

Jednom kad ih policija popiše i kada kažu da žele azil, oni su ponovno slobodni. Ne čude zato više svakodevne vijesti o uhvaćenim krijumčarima migranata ili ovakve fotografije koje redovito dobivamo iz južnog dijela županije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Migranti