OPSADA GAZE: Čeka se naredba za početak izraelske ofenzive – moguća i odgoda

Rastu napetosti na Bliskom istoku. Nakon što je jučer istekao rok izraelske vojske za više od milijun civila da napuste sjever Gaze, izraelski tenkovi potpuno su okružili područje.

Izvor: Media servis

Tisuće vojnika čeka naredbu za početak zračne, kopnene i pomorske ofenzive. Stiže sljedeća faza, poručio je izraelski premijer Netanyahu, koji je jučer obišao vojnike.

Deseci tisuća Palestinaca i dalje bježe prema jugu, a Hamas poručuje da je naredba Izraelaca civilima trik ne bi li ih se natjeralo na zauvijek odu.

Ujedinjeni narodi iznova upozoravaju da se toliki broj ljudi ne može sigurno premjestiti, a da ne dođe do humanitarne katastrofe, dok Svjetska zdravstvena organizacija oštro osuđuje izraelsku naredbu za evakuaciju bolnica.

Europska komisija objavila je da utrostručuje humanitarnu pomoć za Gazu na 75 milijuna eura, a za utorak je najavljen hitan summit Europske unije.

Dok se civili suočavaju s nestašicom hrane i vode, a mrtvi i ranjeni, a među njima mahom i djeca, broje u tisućama, diljem svijeta održavaju se prosvjedi potpore Izraelu, ali i Palestincima.

Dodatnu napetost izazva i poruka koja je kanalima Ujedinjenih naroda stigla iz Irana, iz kojeg poručuju da će nastavi li Izrael s napadom na Gazu morati intervenirati.

Posljednje vijesti govore kako je kopneni napad izraelske vojske na pojas Gaze navodno odgođen za sljedeći tjedan zbog izrazito loših vremenskih uvjeta u regiji, izvijestio je New York Times pozivajući se na tri neimenovana viša izraelska dužnosnika. Loši vremenski uvjeti prema izvorima bi pilotima i bespilotnim letjelicama mogli otežati izvođenje zračnih operacija koje su Izraelci planirali kao potporu kopnenoj vojsci.

Za to vrijeme nastavlja se bijeg tisuća civila na južni dio Pojasa Gaze. Izraelska vojska upozorava da Hammas koristi civile kao živi štit. Glasnogovornik IDF-a Johnatan Conricus: “Hammas zaista aktivno zaustavlja civile koji pokuđšavaju otići na jug. Ako to nije najzlokobnije i najpodlije korištenje civila u ratu, ne znam što jest. To pokazuje i nedostatak ikakve vrijednosti za ljudski život”.