OPREZ NA MORU: U samo dva dana četiri akcije spašavanja brodolomaca na Jadranu

U samo 48 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je nekoliko akcija traganja i spašavanja u više područja nadzora sigurnosti plovidbe, prema posadama i plovilima u pogibeljnim situacijama, tijekom i nakon nevremena na moru.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo o četiri događaja.

Brodolomci kod Vrbnika
Lučka kapetanija Rijeka organizirala je akciju spašavanja četveročlane obitelji čija manja brodica pod udarima bure nije mogla isploviti iz uvale nedaleko Vrbnika.

Za spašavanje je oko 19.40 angažiran brod Postaje pomorske i policije Rijeka koji je bio najbliži dojavljenoj poziciji obitelji. Nije dugo trebalo da spašavatelji uoče obitelj u nevolji. Slovenska obitelj uspjela je izaći na obalu, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i plitkog mora policajci nisu mogli doći do njih.

Zbog toga je angažiran HGSS Rijeka koji je oko 1.05 sati pronašao obitelj, utvrdio kako nema ozlijeđenih i ispratio ih do polazišnog mjesta. Akcija je uspješno završen.

Veslači SUP-ova u Podvelebitskom kanalu

MRCC Rijeka zaprimila je 26. srpnja u 20.00. poziv očevica o dvoje veslača na SUP-ovima kod uvale Šugarica, u Podvelebitskom kanalu, koji su u trenutku dojave nekontrolirano plutali nošeni jakim udarima bure prema otoku Pagu.

Odmah po dojavi u akciju traganja i spašavanja angažirani su službenici mjesno nadležne Lučke ispostave Starigrad – Paklenica, koji ubrzo pronalaze dvojac na SUP-ovima, oboje državljani Republike Njemačke, ukrcavaju ih na spasilačku brodicu neozlijeđene, ali iscrpljene i prevoze ih u Starigrad.

Po pristajanju jedna od spašenih osoba službenicima Ispostave izjavljuje da je neplivač, čime je akcija uspješno i sretno završena.

Ilustracija

Lakše ozlijeđena djevojčica u sudaru dvije brodice u pulskom akvatoriju

Službenici Lučke kapetanije Pula izvijestili su MRCC Rijeka o poduzetoj akciji spašavanja prema osobama i plovilima, koja su sudjelovala u pomorskoj nesreći jučer, 27. srpnja oko 12.30h ispred Rta Muzilj, kod Pule. Na plovilima je u trenutku pomorske nesreće boravilo ukupno osam osoba, svi državljani Republike Slovenije, među kojima je jedno maloljetno dijete zadobilo lakše tjelesne ozljede i ubrzo je zdravstveno zbrinuto od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Pula.

Naime, pomorska nesreća dogodila se uslijed sudara dva plovila pod zastavom Republike Slovenije, u kojemu su oba plovila pretrpjela materijalna oštećenja, u predjelu trupa iznad razine mora.

Inspekcijskim pregledom službenici Lučke kapetanije Pula kao uzrok pomorske nesreće utvrdili su ne poštivanje pravila za izbjegavanje sudara na moru, od strane jednog voditelja plovila, kojemu će iz nadležnosti LK Pula biti izdan prekršajni nalog.

Brodolomci kod Oliba

Jučer, 27. srpnja u popodnevnim satima u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava očevidaca o uočenim signalima pogibelji (signalne rakete), dok je istovremeno registriran radio-signal (radiofar označivač položaja u nuždi / EPIRB), odaslan sa plovila imena „Oktant“, zastave Republike Francuske sa četiri člana posade, od kojih dvoje maloljetne djece. Katamaran se prevrnuo na poziciji između otoka Planik i Olib te je odmah po dojavi u koordiniranu akciju traganja i spašavanja upućen spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).

S obzirom da je netom nakon početka traganja u MRCC Rijeka zaprimljen poziv očevica o dvoje veslača SUP-ova u moru ispred Privlake, službenici LK Zadar preusmjereni su u traganje u tome području.

Policijski službenici su po dolasku na poziciju prevrnutog katamarana, četveročlanu obitelj brodolomaca izvukli iz mora, svi državljani Republike Francuske te ih prevezli u Zadar, gdje su ih u preventivnu zdravstvenu obradu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, čime je spasilačka akcija uspješno završena.

Službenici LK Zadar po završetku traganja za veslačima SUP-ova, nakon što isti nisu pronađeni i nakon što nisu zaprimljene dojave o nestalima, na poziciji prevrnutog katamarana obavili su očevid, utvrdili da nema onečišćenja mora i vlasniku naložili žurno komercijalno uklanjanje plovila, koje predstavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost za pomorski promet tim područjem.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar jučer je putem Obalne radio postaje, ORP Rijeka-radio odaslana obavijest o poziciji katamarana, svim sudionicima u pomorskom prometu.

Apel prema nautičarima i rekreativcima na moru

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture apelira na savjesno pridržavanje propisa o sigurnoj plovidbi, praćenju vremenskih prognoza i provjere adekvatne opremljenosti plovnih objekata prije plovidbe, kako bi se spriječile neželjene pomorske nezgode.