OPORBA TVRDI: Za radikalizaciju je kriv Plenković – on je prigrlio radikalne kad su mu trebali

Nižu se reakcije na pressicu premijera Andreja Plenkovića koju je sazvao povodom napada na policijske službenike na Markovu trgu. Tom prilikom je izjavio da se sumnja na teroristički akt te da se radi o radikalizaciji. Oporba je složna da je za radikalizaciju kriv sam premijer.

Izvor: Media servis

Zastupnik MOST-a Nino Raspudić istaknuo je da je lešinarski, neodgovorno i neozbiljno tako tumačiti situaciju dok se ne završi istraga i dok se ne utvrde motivi napadača.

„Ne možemo na temelju individualnog čina donositi opće zaključke dok ne znamo jel postojao neki širi kontekst, skupine, dogovaranja, scena, suvisal plan napada na institucije ili je riječ o stihijskoj, nekontroliranoj reakciji pojedinca, to ne znamo, to treba utvrditi. Ne možemo, ponavljam, na temelju pojedinačnog slučaja donositi zaključke.”

„Osobno sam odgovorna ako postoji ikakva društvena odgovornost”, istaknula je Marija Selak Raspudić.

„Jer se nalazim na funkciji oporbene saborske zastupnice i očito ne radim dovoljno dobro svoj posao da bih građanima omogućila alternativu i dala nekakav smisao postojanju Sabora. To je odgovornost o kojoj trebamo govoriti i trebamo poći od svog vlastitog rada, prije nego počnemo prebacivati lopticu jedni između drugih bježeći od bilo koje druge odgovornosti.”

Društvo se radikalizira uz podršku i pod patronatom premijera Plenkovića i HDZ-a, smatra Mirela Ahmetović iz SDP-a.

„Nekako smo prebrzo zaboravili da je upravo Andrej Plenković prigrlio radikalne skupine onda kada mu je to trebalo za stvaranje vladajuće većine. Čini mi se da je to bilo u prethodnom mandatu, a sjećamo se i mandata njegovih, HDZ-ovih prethodnika, Tomislava Karamarka kada mu nije smetalo niti razbijanje ćiriličnih ploća, kada je za pozdrav Za dom spremni osnivao kojekakva povjerenstva nazivajući ih Povjerenstva za suočavanja s prošlošću.”

Plenković je jučerašnjim nastupom, koji bi se mogao okarakterizirati sklonošću ka osobnoj diktaturi, a ne demokraciji, poručuje da radikalnost i nije tako nedobrodošla u Hrvatskoj, smatra Ahmetović.

„Ne može se Andrej Plenković otkloniti od radikalizacije društva onda kada mu to odgovara i kada to Bruxelles to od njega traži, a nastupati kako mu je oportuno kada mora stvoriti vladajuću većinu.”

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom smatra da je premijerova pressica bila predavanje javnosti.

„Čitava politika HDZ-a kao takvog je lažna i nevjerodostojna kao i sam premijer. Radikalni stavovi nisu mu smetali u vlastitim redovima i zastupnicima kada su mu bili potrebni da dođe na vlast i na vlasti se održi. Niti jednu mjeru HDZ do sada nije proveo kako bi bilo koji problem u društvu barem počeo rješavati s nekakvom iskrenom željom da se društvo i država pomaknu prema naprijed.”

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro pak poručuje da se premijer ponaša kao dvogodišnje dijete.

„Način ponašanja koji je on usvojio u ovoj situaciji nalikuje na dvogodišnje dijete koje pokrije oči ručicama, zatvori se u svoju sobu i pokazuje na druge da su oni ti, krivci za situaciju za koju odgovornost snosi Andrej Plenković i njegova trgovačka koalicija.”

Premijer je na jučerašnjoj pressici prozvao saborske zastupnike zbog izjava koje potiču mržnju, netrpeljivost i netoleranciju pa je na to reagirala i jedna od prozvanih, zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

„Da živimo u društvu funkcionalne i vitalne demokracije onda bi ta konferenciju u javnosti izazvala skandal, jer je g. Plenković govorio da će naložiti policiji i tajnoj službi SOI, da utvrde tko su poticatelji na mržnju. Tajne službe su takvu vrstu posla obavljale za vrijeme komunističkog režima. A kako je g. Plenković spominjao i europske vrijednosti, podsjetit ću ga na te vrijednosti: to su vladavina prava, jednakost pred zakonom svih građana, sloboda medija”, poručila je Vidović Krišto.

Njezinu izjavu, kao i izjavu Ivana Penave osudio je šef HSLS-a Dario Hrebak, premijerovu o radikalizmu pak je pozdravio.„Mislim da smo mi crtu podvukli ovom novom koalicijom, mislim da smo mi crtu podvukli i novi smjer uspostavili u Varivodama, u Kninu, u Gruborima…”

Komentiraj