OPORBA SLOŽNA: Pokreću inicijativu za izmjenama izbornih jedinica

Od lijeva do desna, cijela oporba sjela je za stol i dogovorila se da pokreću inicijativu za izmjenama izbornih jedinica, jer smatraju da trenutni model znači – nejednako pravo glasa u zemlji.

Izvor: Media servis

Tema izbornih jedinica ponovno je postala aktualna nakon rezultata popisa stanovništva, ali i nakon što su sa Ustavnog suda došle poruke o tome da bi idući parlamentarni izbori po postojećem modelu mogli biti neustavni.
Tema promjene Zakona o izbornim jedinicama ujedinila je oporbu koja je složna u stavu da je promjena nužna. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin:
“Danas smo se dogovorili da na razini cijele oporbe Hrvatskom saboru uputimo zahtjev da se provede rasprava o nejednakom pravu glasa na području Hrvatske, a onda da se zaključkom obaveže Vlada RH da u roku 60 dana Saboru uputi promjene izbornog zakona. Pravo glasa na cijelom teritoriju RH mora vrijediti isto.”

Nino Rapudić iz Kluba MOST-a izdvojio je još neke stavke oko kojih su se usuglasili:

“Prvo da je potrebno srediti popis birača u Hrvatsko jer svi znamo da je on neistinit da ne odgovara stvarnosti, to je prva stvar. Druga stvar je da se u Hrvatskoj uvede e-glasovanje, dopisno glasovanje, kako bi se povećala participacija građana.”

No o novom modelu kreiranja izbornih jedinica postoje različita mišljenja. Baš kao i MOST-ovci, Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista jedan je od onih koji zagovara ideju da cijela zemlja bude jedna izborna jedinica.

“Onda je automatizmom i nešto manji prag, ali ono što je najpoštenije da se držimo odluka Ustavnog suda da svaki glas jednako vrijedi. S druge strane neće biti zakinuti demografsko opustošeni krajevi Hrvatske jer neće doći do pada zastupnika iz demografski opustošenih krajeva, posebice iz Slavonije.”

Ivana Posavec Krivec iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata taj model podržava za europske ili predsjedničke izbore, kako se sada i vode, no kod parlamentarnih izbora vidi jedan problem.

“Trebamo čuvati taj povijesni identitet naših regionalnih ili manjih stranaka kojima takav izborni princip zasigurno ne ide na ruku.” Sandra Benčić iz političke platforme Možemo predstavila je drugi model.”Naš prijedlog je išao u smjeru, koji su radili stručnjaci za GONG, a to je da Hrvatska ima nekih 5-6 izbornih jedinica, da se u njih klasteriraju županije i da, s obzirom na broj stanovnika, bira proporcionalni broj zastupnika. Nije moguće skrojiti izborne jedinice na način da imate isti broj građana u njoj a da to prati teritorijalnu logiku RH pri čemu svaki glas, u bilo kojem dijelu Hrvatske, mora vrijediti jednako.”

A Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta na različita mišljenja kaže:

“Svatko od nas, od oporbenih stranaka ima i neke svoje prijedloge što je i normalno, nismo u Sjevernoj Koreji i nismo u HDZ-u da moramo svi razmišljati isto. Bit će razrađeni modeli, ima više modela, više prijedloga. Bit će još sastanaka oporbe, svakog tjedna će biti sastanak.”

I dok oporba brusi prijedloge, vladajući HDZ nije iznio vlastiti prijedlog promjena izbornih jedinica, a i danas na prijedlog oporbe nemaju komentara.