OPORBA REŠETA KUJUNĐIĆA: Plenković i vladajući ga brane – glasanje o opozivu u petak

Zastupnici raspravljaju o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Izvor: Media servis

Zahtjev je inicirao MOST, uz potpise 32 oporbena zastupnika. Mostova Ines Strenja obrazložila je zašto treba opozvati ministra.

“Ministar Kujundžić je bio odgovoran za reformu zdravstvenog sustava. No, nakon tri godine mandata on je nije ni započeo. Propustio je strateški upravljati sustavom kao što je i propustio oformiti kvalitetan tim koji je u stanju provoditi kvalitetan plan razvoja zdravstvenog sustava”.

Uzvratili su joj HDZ-ovci Irena Petrijavčanin Vuksanović i Ante Babić.

“Ja u vašem melodramatičnom govor nisam čula niti jedan valjani argument za smjenu ministra. Nitko ne spori da postoje problemi i nitko ih ne umanjuje. Ali ono što je činjenica je da se u mandatu ove Vlade i ministra zaista radi na poboljšanjima zdravstvenog sustava”, rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

“Zapravo pomislio bih da u Hrvatskoj nema zdravstva, da se ljudi liječe na ulicama, alternativno. Da je sve kolabriralo. O uspjesima hrvatskog zdravstva i liječnika više govore stranci nego vi, kolegijalno o vašim kolegama”, konstatirao je Babić.

Za riječ se javio i SDP-ov Peđa Grbin. “Prije tjedan dana ministar Kujundžić izrekao je nešto što nisam mogao vjerovati da ću čuti. Najavio je da će u Hrvatskoj i socijalni slučajevi početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Takav prijedlog za mene je neprihvatljiv”.

Zastupnicima se obratio ministar Milan Kujundžić, koji se referirao na povećanje plaća medicinskim sestrama i liječnicima. “Ova Vlada nije čekala kraj mandata nego na početku mandata plaća raste 2 posto. Do ukupno 18 posto. U SDP-ovo vrijeme su smanjivane”.

Vlada odbija sve navode iz drugog prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva, rekao je očekivano premijer Andrej Plenković.

“Ministar Kujundžić odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove. Predano radi na mjerama da osigura financijski održiv zdravstveni sustav koji će građanima pružiti zdravstvenu sigurnost i osigurati dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ova Vlada poduzela je niz koraka da bi unaprijedila i modernizirala hrvatsko zdravstvo. Smatramo da smo učinili značajan iskorak. Dug u sustavu je naslijeđen”.

Glasanje o sudbini ministra Kujundžića je u petak.