OPORBA PIŠE EUROPSKOJ KOMISIJI: Zašto Vlada želi razriješiti članove Vijeća za elektroničke medije

Peđa Grbin

Nekolicina oporbenih zastupnika uputila je Europskoj komisiji pismo u kojem tvrde da je Vlada nezakonito pokrenula postupak razrješenja predsjednice i članova Vijeća za elektroničke medije, te da bi zbog toga Hrvatska mogla biti sankcionirana.

O svemu se novinare u Saboru izvijestili SDP-ov Peđa Grbin i HNS-ov Goran Beus Richembergh, a javlja Media servis.

“Vijeće za elektroničke medije predstavlja dio europske regulatorne mreže elektroničkih medija. Nekoliko je država pogotovo u istočnoj Europi u posljednjih nekoliko godina razriješiti neovisne regultaore prije isteka njihovog mandat. Zbog toga su se pred sudovima EU vodili postupci u kojima su te zemlje utvrđene da su kršile europsko pravo”, objašnjava Grbin.

“Vidim ovo kao jedan presedan, pritisak iz razloga da se institucija destabilizira i stavi pod kontrolu”, rekao je Beus Richembergh.

Podsjetimo, Vlada je na prošlotjednoj sjednici odbila izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, čime su se stekli uvjeti za razrješenje predsjednice Vijeća i ravnateljice Agencije Mirjane Rakić i njezinih članova.

Obrazložući odluku ministar kulture Zlatko Hasanbegović između ostalog je naglasio da se u izvješću ne spominje da je 2014. nad HRT-om proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda, te da ne postoji podatak da je jedna članica Vijeća bila u sukobu interesa jer je protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti.Predsjednika i članove Vijeća imenuje i razrješava Sabor na Vladin prijedlog.

Komentiraj