OPORBA O POVEĆANJU PLAĆA: Premijer kao Djed Mraz – obećava svima da bi kupio mir

Premijerova najava povećanja plaća odjeknula je saborskim hodnicima. Koalicijski partner HNS, koji podržava zahtjeve školskih sindikata, odluku pozdravlja, a oporba ju vidi kao kapitulaciju Andreja Plenkovića kako bi izbjegao prijevremene izbore.

Izvor: Media servis

Pitanje povećanja plaća prosvjetarima došlo je do trzavica u vladajućoj koaliciji između HNS-a i HDZ-a, a nakon što je pohvalio premijerovu najavu, novinari su HNS-ovca Milorada Batinića pitali rješava li to napetosti u koaliciji. “Na neki način bih rekao da da.”

Vidi li to kao pobjedu svoje stranke? “Nemojmo govoriti o pobjedama ili porazima. Svakako HNS vodi odgovorne politike u interesu svih građana. Naš politički prioritet zadnje dvije i pol godine je reforma obrazovanja koja je kroz strategiju i zakon definirana za bolji standard učiteljima i nastavnicima.”

Oporba na najavu gleda drugačije. Šef HSS-a Krešo Beljak je pozdravlja, ali: “Samo se pitam zbog čega ta odluka nije došla prije i zbog čega smo morali slušati ovakve svađe u vladajućoj koaliciji. I čija je sad to zasluga? Je li za očekivati da HNS kaže da to nije njihova zasluga. Vidjet ćemo kako će to sve biti, ali da ne ispadne da samo kritiziram.”

Arsen Bauk iz SDP-a smatra da je taj potez prvenstveno dobar za premijera: “Zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini.” Prođe li proračun Vlade, kaže da će se ostvariti njegova predviđanja od izbijanja napetosti u vladajućoj koaliciji. “Da će se nešto dati, ali neće dati previše. Ovo je prosjek negdje 4 posto, u prvom tromjesečju 2020. godine puno manje, da će onda partneri reći da su oni za to zaslužni i da će oni nastaviti dalje. Nije trebalo previše iskustva da se to predvidi.”

Predsjednicu GLAS-a Anku Mrak Taritaš zanima kad su Plenković i Marić donijeli odluku o povećanju plaća, jer je nakon one izjave o povećanju plaća od 100 posto, tvrdi, premijer pustio koalicijske partnere da vidi što će sve napraviti. “A onda je izašao van za ovu govornicu i rekao – dečki moji u ovoj koaliciji sam ja gazda, a vi meni trebate onoliko koliko ću vas ja pustiti da mi trebate.”

Premijerove jedine mogućnosti bile su izbori ili popuštanje ucjenjivačima, smatra MOST-ovac Nikola Grmoja. “Ovo je bila jedina šansa za kakvo takvo spašavanje da ne ide na izbore. Odlučio je, izgleda, popustiti ucjenjivačima. Sad je samo pitanje kada će se dogoditi politički kraj Andreja Plenkovića.”

HDZ-ovac Branko Bačić kaže da najavu povećanja kao kapitulaciju mogu vidjeti samo zlonamjerni. “Recite mi je li nešto premijer i Vlada u svom stavu i odluci promijenio u odnosu na ono što od prvog dana govorimo, a to je da ćemo se odlučiti na povećanje plaća, ali da će ono biti horizontalno. To nije kapitulacija, to je ostanak na pozicijama koje radimo od prvog dana.”