OPORBA O OPOREZIVANJU ISELJENIKA: Guli se one koji žive od svog rada

Brojne Hrvate koji žive i plaćaju porez u inozemstvu uznemirio je poziv Porezne uprave da prijave svoja primanja to jest da na njih plate porez.

Izvor: Media servis

Dvostruko oporezivanje saborski zastupnici iz redova oporbe smatraju nelogičnim i prozivaju Vladu da preko leđa građana pokušava namaknuti dodatne prihode.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Bartulica prozvao je vladajuće zbog ponašanja Porezne uprave prema iseljenicima. “Oni nisu napustili Hrvatsku da bi izbjegli poreze nego prehranili obitelj, a na krau krajeva i Hrvatska ima koristi od transfera.”

Iz udruge Glas poduzetnika Poreznu su prozvali zbog udara na paušalce koje, kako kažu, Porezna optužuje za prikriveno zapošljavanje.

Porezna ima puno drugih stvari koje bi trebala rješavati, kaže Mostovac Nikola Grmoja.

“I sada oni gledaju koliko ti paušalci posluju s određenim obrtima… Dakle, sasvim je jasno da ministar Marić pokušava namaknuti u državnu blagajnu, ali udarajući po onima koji su najslabiji, a mogli bi biti kičma našeg gospodarstva.” Porezna je krenula u veliko prikupljanje prihoda i to, kao i uvijek, na ljudima koji žive od svog rada – rekla je zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić nudeći pritom rješenje.”Konstantno je naš prijedlog, i to je bio prijedlog porezne reforme, da se porezni teret sa rada prebaci na imovinu i na kapital. To se uporno ne želi raditi. Dakle, gulit će se, do kraja, koliko god se maksimalno može, one koji žive od rada. Bilo da je samostalni ili nesamostalni rad. Međutim, nema se hrabrosti krenuti u jače oporezivanje bogatstva. Između ostalog, imovine.”

Da se uplaćeni porezi više troše u korist građana, kao u nekim zemljama u koje su Hrvati odselili, gotovo je sigurno da ovakvih problema ne bi ni bilo.