OPORBA NA NOGAMA: Traže raspuštanje Sabora i izvanredne izbore – neki traže i zabranu HDZ-a

Bilo je dosta, poruka je oporbe HDZ-u i partnerima. Rekonstrukcija Vlade nije opcija za njih. Samo raspuštanje Sabora i prijevremeni izbori.

Izvor: Media servis

Prvi su to zatražili predstavnici sedam oporbenih klubova – predstavnici Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka, SDP-a, Kluba zastupnika Centra i Glasa, IDS-a, Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte, Kluba zastupnika Socijaldemokrata i Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika. Istu stvar traži i MOST, ali u svojoj inicijativi.

Član Vlade je uhapšen, a postupci se vode i protiv još nekih u premreženoj korupcijskoj hobotnici. Hrvatska ovako ne može funkcionirati, kaže šef SDP-a Peđa Grbin. Smatra da se ovako aferama opterećena Vlada ne može nosit s izazovima pandemije, obnove i sve izglednijeg rata u Ukrajini.

“Mi smo taj zahtjev upravo podnijeli, nadamo se da će ga podržati sve stranke opozicije, ali ne i samo oni već i stranke većine koji smatraju da je postojeća situacija koruptivne hobotnice koja uništava Hrvatsku neodrživa i da ju treba mijenjati.”

U inicijativi je i zeleno-lijevi blok. Sandra Benčić očekuje razum kod Plenkovićevih vjernih partnera.

“Ja vjerujem da je jedini spas za ovu zemlju da HDZ na duže vrijeme ode u opoziciju ako ne i sa političke scene. Jer dokaz da se oni ne mogu transformirati u neku običnu demokrščansku europsku stranku je posljednih 6 godina. Pokušano je navodno, rezultate vidimo.”

Ivana Posavec Krivec iz Kluba socijaldemokrata kaže da građani ne zaslužuju ovakvu korumpiranu vlast.

“Sve je ovdje potpuno jasno. Imamo Vladu koja je ogrezla u koruptivne radnje i jedno što je potrebno učiniti je vratiti mandat narodu za nove izbore i novu odgovornost.”

Krešo Beljak iz HSS-a ima radikalnu ideju. Smatra da HDZ treba zakonom zabraniti. A njihovim koalicijskim partnerima poručuje da pokažu kako nisu žetončići.

“HDZ nije politička stranka, HDZ je kriminalna i pravomoćno osuđena organizacija. HDZ je organizacija, sekta, koju ne samo da treba poslati u opoziciju nego im treba zabraniti djelovanje. To ne bi bio presedan na europskoj i svjetskoj političkoj sceni.”

Koliko ministara treba biti uhićeno da bi svima bilo jasno da HDZ ne smije biti u prilici da sastavlja Vladu i vodi zemlju, rekla je pak Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a.

“Jedini izlaz je da se ova koruptivna hobotnica, kojoj nema kraja, zaista makne s političke scene u Hrvatskoj.”

Damir Bajs iz Kluba Fokusa i nezavisnih zastupnika se pita što se zapravo kotrlja iza brda.

“U aferi koju imamo, imamo ministra koji je smijenjen, potpredsjednika Vlade koji je pod istragom, državnog tajnika koji je pod istragom. DORH to naznačuje kao sporedni rukavac glavne afere Vjetroelektrane pa se čovjek pita što je onda tek kod glavne istrage i što će to tek pokazati.”

U inicijativi je i IDS. Emil Daus poručuje… “Ovo je prešlo svaku mjeru, a građani više ne vjeruju institucijama ove države. A građani su jedini koji moraju donijeti sud. Stoga, parlamentarni izbori su jedino rješenje.”

Istu inicijativu pokrenuo je i MOST, ali samostalno. Božo Petrov. “Mislimo da ovakva Vlada ne može s ovakvim teretima, s ovakvim porblemima, ovako inkriminiranim ljudima rješavati probleme građana.”

No, MOST ne traži samo raspuštanje Sabora i nove izbore. Žele opozvati i neke ministre. Nikola Grmoja o toj inicijativi.

“Opoziv ministara koji su obuhvaćeni ovim istragama. U četvrtak smo sazvali sastanak cjelokupne oporbe jer idemo u opoziv tri vladina dužnosnika. Potrepdsjednika Borisa Miloševića, ministra Tomislava Ćorića i ministra Aladrovića.”

Grmoja traži da se pravosudni organi pozabave i SDSS-ovcima Miloradom Pupovcem i Draganom Jeckov jer smatra da su i oni, poput Miloševića, namještali poticaje. Hrvatsku se pljačka na sve strane, smatra Marija Selak Raspudić.

“Podsjetit ću da se sva oprema za covid krizu nabavlja mimo javne nabave direktnim pogodbama. Nemamo nikakvu kontrolu nad time. Druga pljačka koja je u tijeku je sve ono što se događa oko obnove.”

Nino Raspudić prisjetio se 90-tih godina u Italiji kada se raspala koruptivna politička hobotnica premijera Bettina Craxija.

“Craxi je pred pravosuđem pobjegao u inozemstvu u Tunis i nikad se nije vratio u Italiju kako ne bi završio u zatvoru. Koje su bile dvije osnovne Craxijeve teze nakon što je krenula istraga i prvi počeli pjevati, otprilike ova faza u kojoj smo mi sada? U ovom trenutku krize ja radim važne stvari za zemlju, a ovako me se minira. Jel vam poznato od nekud? A druga je optužba na račun pravosuđa da je to političko miniranje njega i njegove vlade.”

A novinare je zanimalo zašto se sedmorka i MOST nisu udružili jer inicijative su iste. Sandra Benčić kaže da ih ovi iz MOST-a nisu zvali na razgovor.

“Vidite, da bi postojala zajednička inicijativa onda bi trebalo zajedno sjest, dogovorit inicijativu i onda je predstavit. Da li se to dogodilo u slučaju MOST-ove inicijative? Jer to već nekoliko puta pitate.”

A evo kako je tu situaciju komentirao Božo Petrov. “Pa nama je drago da smo potaknuli Klub SDP-a da pokrenu ovu inicijativu. Mi smo odmah zatražili, a to se zove politički refleks, čim se vidjelo da je aktualni ministar završio u pritvoru rekli smo da je jedino pošteno i čestito riješenje raspuštanje Sabora. Drago nam je da je Klub SDP-a slijedio tu nit.”