OPLELI PO BIVŠEM HDZ-OVOM NAČELNIKU: Svaki dan pojeli 1,2 kg janjetine i potrošili goriva za put na Mjesec

Bivši HDZ-ov načelnik Jasenica Martin Baričević, jedan od najdugovječnijih načelnika u Zadarskoj županiji, sve do poraza na prošlogodišnjim izborima, a jedno je vrijeme bio saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske zajednice općina kojem je mandat istekao 11. prosinca prošle godine.

Kako piše zadarski.hr, Baričević je široj javnosti postao poznat nakon što ga je ugostitelj iz Zatona Obrovačkog, Mile Minja Anić, javno prozvao da je kao načelnik u njegovom restoranu “izio cijelo stado janjaca” za reprezentaciju, a nije platio račune.

Baričević je tužio Anića za klevetu, međutim, sud je u potpunosti odbacio optužbe i poznati ugostitelj je pravomoćno oslobođen. No račun za pojedeno stado janjaca ostao je nepodmiren.

“To su bile omaške”, tako je bivši načelnik Općine Jasenice i sadašnji član Općinskog vijeća, Martin Baričević (HDZ), u petak navečer na sjednici Općinskog vijeća komentirao nalaz Državne revizije o poslovanju Općine tijekom 2020. godine, dok je još bio na čelu Jasenica.

A nezavisna lista grupe birača BURA je na svojoj Facebook stranici objavila satirični komentar na nalaz državne revizije:

Ima jedna općina koja broji 1.377 stanovnika. To je općina u kojoj se od 2017. do 2021. godine potrošilo 356.594,16 kn na reprezentaciju i 293.685,68 kn na gorivo.

Kad čujete brojke vjerojatno pomislite – pa dobro, imali su vozni park, često su organizirali domjenke, častili su suradnike, otvarali su nove ustanove, to je dio političkog života.

Ali, ne! Dragi svijete, ta ista općina u 4 godine nije otvarala nove vrtiće, škole, dvorane. Ta općina nije imala nikakve sportske, kulturne ni zabavne događaje, ali se u 4 godine potrošilo 356.594,16 kn, godišnje 84.745 kn, dnevno 232 kune (uključujući vikende i blagdane).

U toj općini su se vozila 3 službena automobila, u koja se u 4 godine ulilo 293.685,68 kn goriva. Dva su služila za lokalne potrebe, prelazila su godišnje max 20.000 km, dok je treći, službeni Passat potrošio 82.261,74 kn. Taj isti Passat prešao je 116.000 km u 4 godine, a prema potrošnji goriva trebao je prijeći 149.600 kilometara. Jednostavnom računicom zaključujemo da 3 automobila nisu mogla potrošiti tolike količine goriva pa se postavlja pitanje tko je još točio gorivo na račun svih nas?!

Da ilustriramo, iznos koji je potrošen na gorivo u 4 godine je dovoljan da se otputuje na Mjesec, a iznos potrošen na reprezentaciju protuvrijednost je 1.2kg pečene janjetine dnevno (uključujući vikende i blagdane).

U toj istoj općini se ljudi ujutro bude, odlaze na svoje poslove, plaćaju svoj kruh i gorivo do posla. Bore se svaki dan kako bi svojim radom i trudom omogućili pošten život sebi i svojoj djeci. Ta općina je općina Jasenice, a (bivši) načelnik te općine je Martin Baričević.

Politika ne bi smjela biti sredstvo za postizanje vlastitih interesa i koristi, a reprezentacija nije instrument dokazivanja javnim novcem pred prijateljima. Tim se novcem treba raspolagati odmjereno, u svrhe promidžbe. A promidžba treba donijeti investicije kojih ovdje nije bilo.

Politika je rad za opće dobro.