OPET ŽUSTRO U SABORU: Povukli smo samo 50,3 posto raspoloživog novca iz EU

sabor

Sabor raspravlja o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja sredstvima fondova Europske unije u RH.

Osnovni cilj revizije bio je ocijeniti učinkovitost upravljanja sredstvima strukturnih instrumenata u RH. Glavni državni revizor Ivan Klešić izvijestio je da je RH do konca 2014. primila od Europske komisije 431,7 milijuna eura ili 50,3  posto od raspoloživog iznosa te je po razini iskorištenosti sredstava strukturnih instrumenata na 24. mjestu, od 28 država članica, javlja ;edia servis.

“S obzirom da je iz strukturnih instrumenata financijskog razdoblja od 2007. do 2013. godine preostalo za ugovoriti još 207,4 milijuna eura, a za isplatiti krajnjim korisnicima 568, 9 milijuna eura te da se navedena sredstva moraju trošiti do konca 2016. godine. Tu postoji rizik da sredstva neće biti iskorištena,” rekao je Klešić.

Klub HDZ-a izvješće će prihvatiti, no Josip Borić ističe:

“Smatramo ga kao dobru podlogu za budućnost, ali i putokaz kako ne treba raditi i što treba sve promijeniti,” rekao je Borić. Borić se u izlaganju osvrnuo i na podjelu zemlje na statističke regije, a očito ga je krivo shvatio SDP-ov Gordan Maras.

“Tražit ćemo dogovor s EU o novom preustruju statističkih razvojnih regija u Hrvatskoj, sa sadašnje tri na pet,” objašanjava Josip Borić.

“Ukoliko to napravite, šaljete poruku da poduzetnici jedinice lokalne samouprave Zagreba, zagrebačke županije, sjevera Hrvatske neće moći koristiti fondove EU jer su te regije natprosječno razvijene,” kazao je Gordan Maras.

“Ja sam pročitao što je napisao SDP u svom kukuriku planu, to je vaš program ne naš,” ističe Borić.

“Pomaknite vi neke standarde pa se time pohvalite. Godine 2011. smo bili zadnji,” dodao je Maras.

SDP-ov Branko Grčić rekao je kako je ugovoreni iznos šest puta veći na kraju mandata Kukuriku koalicije od onog što su zatekli, dok je isplaćeni iznos veći pet puta.
“Jedna slika koja je sada puno bolja u cijelom sustavu gdje je ostalo još malo koraka da bi se stvari intenzivno pokrenule,” kaže Grčić.