OPET PRVI: Digitalizacija financijskog poslovanja Grada Zagreba

U okviru projekta digitalizacije usluga Gradske uprave Grad Zagreb postao je prvo veće javnopravno tijelo koje je u potpunosti digitaliziralo svoje financijsko poslovanje.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco iznio je detalje ovoga projekta i poručio da je grad Zagreb na temu digitalizacije spreman surađivati sa cijelom državom.

“To je sastavni dio puno većeg projekta e-Zagreb koji je odobren i naložen od strane gradonačelnika grada Zagreba. Unutar Uprave to spada u jedan od najkompleksnijih procesa, budući da je to jedini proces koji se odvija u svim upravnim tijelima, kojih je u gradu Zagrebu ukupno 25”.

Digitalizacijom financijskog poslovanja unapređuju se poslovni procesi obrade i plaćanja eRačuna, papirnatih računa i internih dokumenata za plaćanje.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je i druge prednosti projekta.

“Osim uštede i učinkovitosti, primarno želimo imati, ne samo pametan Zagreb, nego grad sretnih ljudi i poduzetnika, kojima možemo skratiti administrativne poteškoće i pomoći im da se fokusiraju na efikasnost svoga poslovanja”.

Digitalizacijom financijskog poslovanja Gradskoj upravi omogućuje se vođenje tzv. menadžerskog računovodstva, ističe Majić.

“Nama ovo menadžersko računovodstvo i knjigovodstvo omogućava da svakoga trenutka u jednoj transakciji znamo gdje nam se nalazi proces i kako po potrebi možemo intervenirati”.

Iduća usluga u projektu e-Zagreb su e-dozvole, što će omogućiti lakši proces ishođenja građevinskih, uporabnih ili lokacijskih dozvola, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Iako je svjestan važnosti tehnologije, gradonačelnik Grada Zagreba je istaknuo kako su njemu na prvom mjestu ljudi.

“Koliko god razvijali tehnologiju, mi moramo i online 365 dana uvijek vidjeti čovjeka, bez obzira radi li se o pravnoj ili fizičkoj osobi. Mi moramo ostati istinski servis građana i istinska logistika poduzetnicima. To su dvije temeljne zadaće Gradske uprave”.

Projekt digitalizacije financijskog poslovanja Grada Zagreba osvojio je i nagradu za najbolji projekt u menadžmentu poslovnih procesa.

Komentiraj