OPET NATEZANJE: Očekuje li Zagrepčane ipak skuplji plin?

Ilustracija
Ilustracija

Hoće li rasti cijena plina?- prema posljednjim informacijama to je ipak moguće. U međuvremenu pojavila se informacija da Nadzorni odbor HEP-a odbija potpisivanje, potencijalno štetnog ugovora s INA-om o distribuciji 500 milijuna prostornih metara plina.

Zatreslo se oko HEP-a nakon što je Jutarnji list objavio kako Nadzorni odbor te kompanije ne da Upravi da potpiše ugovor. Tvrde da će donijeti gubitke, pa vrući krumpir šalju Skupštini čiji je jedini član ministar financija Zdravko Marić. On tek kratko poručuje: sve će biti na vrijeme i u okviru propisa:

“Nema tu nikakve kolizije. Do 1.4 će ta problematika biti razriješena i to je jedino važno”A na pitanje je li riječ o štetnom ugovoru, Marić odgovara:”Izračune i realizacije iz HEP-a treba uzeti u obzir i analizirati ih, ali možda smo malo požurili s tim da je to nešto štetno”, kaže Marić.

I premijer Plenković je tu vrlo jasan, ali oštar: Tko kaže da će doći do štete? Neka to kažu javno i neka se zapitaju koga predstavljaju tamo i tko ih je imenovao”.

Tko ih je imenovao može ih i smijeniti, pa se već nagađa kako bi moglo doći do smjene u Nadzornom odboru na čijem je čelu Nikola Bruketa. A nagađa se i da raste cijena plina. Tako 24 sata piše da će rasti samo u Zagrebu i to za jedan posto.

Premijer ponavlja stav Vlade. “Kad se dobro pogleda u strukturu cijene onda vidite da postoji i margina i mogućnost da kućanstva ne osjete poskupljenje cijene plina na europskom tržištu. To je ono čime smo se mi vodili, a nova će se pitanja sva razriješiti  u zakonskom okviru”, zaključuje Plenković.

I ministar energetike Slaven Dobrović staje na loptu: “Ova situacija oko plina neće rezultirati gubicima u plinskom biznisu HEP-a i građani se ne moraju uznemiravati oko toga što će biti s cijenom plina”, poručuje Dobrović.

Oglasili su se i iz HEP-a. Kažu kako je netočna tvrdnja da je HEP odbio potpisati s INA-om ugovor o isporuci plina. “U tijeku su uobičajeni pregovori oko tehničkih dijelova ugovora koji nisu vezani uz cijenu plina, a s ciljem potpisivanja ugovora u predviđenom roku”, stoji, među ostalim, u priopćenju.