OPASNOSTI NA JELOVNIKU: Koristi se 900 pesticida, antibiotici, a problem je i GMO hrana

Gordana Ivas: Domaće je hrvatsko i skupo, a tuđe je tuđe - i što sada?

U Opatiji se organizira veliki kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane na kojem sudjeluju brojni hrvatski i europski stručnjaci.

Danas je u kontinuiranoj primjeni više od 900 različitih pesticida, a u intenzivnom se uzgoju masivno koriste antibiotici, zbog toga je ovaj kongres posebno važan, objasnio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

“U našoj zemlji nitko ne radi niti ima bazu podataka da se može dokazati izvornost hrane. Velik je problem GMO hrana. Pokusi su pokazali da već peta generacija miševa koji su hranjeni isključivo genetski modificiranom hranom postaju sterilni. Prijetnje u budućnosti su vrlo velike pogotovo jer sljedećih 13 godina svjetska proizvodnja hrane mora porasti za 40 posto, od čega će čak 80 posto biti iz intenzivnog uzgoja”, naveo je Šostar.

Iz tog razloga zabrinutost zbog lošije kvalitete hrane postaje opravdana, no rješenje postoji istaknuo je Zvonimir Šostar.

“Mi sada intenzivno radimo na tome da se uvede kontrola laboratorija koji radi analize prehrambenih proizvoda, da se uvede stroža kontrola i da oni nalazi koji izlaze iz tih analiza budu kvalitetni. Najbitnije je zaštiti ljudsko zdravlje, ali i zaštiti one poštene proizvođače hrane”, rekao je Šostar, a prenosi Media servis.