OPASNOSTI ENERGETSKIH PIĆA: Imaju puno kofeina – moguće teške nuspojave, čak i smrt

Kofeina ima u iznimno velikim količinama u energetskim napitcima, koji su u posljednje vrijeme izazvali veliku buru u javnosti, pa se ide sve do zabrana prodaje.

On postaje opasan jer mu se pojačavaju negativni učinci, izjavio je kardiolog Tomislav Letilović u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Istaknuo je da kofein u visokim koncentracijama djeluje stimulativno i na središnji živčani sustav. Ne spava nam se i koncentriraniji smo, objasnio je Letilović.

Dodao je kako to djeluje loše i na srčani sustav jer diže tlak, frekvenciju. Postoje opisi vrlo ružnih nuspojava pa čak i smrtnih ishoda pri konzumaciji velikih količina.

Snježana Šalamon iz Službe za prevenciju i ovisnost NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” istaknula je kako je trgovina putem interneta  problematična i ne samo zbog energetskih pića.

– Tu treba postojati kontrola i represija, ali samo nešto zabranjivati neće dati rezultate. Trebaju se voditi kontrole nad tim kako se prodaje, ali to neće dovesti do smanjenja potrebe kod djece da piju energetska pića, naglasila je.

Nakon Slovenije i Hrvatska je zabranila energetska pića Prime jer sadržavaju L-teanin, sastojak koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU-u. Riječ je o pićima koja se temelje na kofeinskim verzijama koje mogu biti štetne za zdravlje ne samo djece, nego i odraslih.