OPASNI GELOVI I LAKOVI: Oštećuju nokte i mogu izazvati rak!

Podijelite članak

nokti

Nokti su odraz vašeg zdravlja. Oni otkrivaju jeste li pod stresom, unosite li dovoljno vitamina i minerala te patite li od neke bolesti.

Naravno da pripadnice ljepšeg spola žele da njihovi nokte izgledaju njegovano i privlačno te ih stoga redovito uređuju kod kuće ili u kozmetičkim salonima.

Zadnjih nekoliko desetljeća pojavili su se novi trendovi uljepšavanja noktiju.

Osim običnih lakova u boji i francuske manikure koja naglašava prirodan izgled, sve se češće koriste gelovi i trajni lakovi za nokte koji zahtijevaju brušenje nokta, a zatim njegovo izlaganje UV lampi.

Gelovi i trajni lakovi su izuzetno popularni jer nude bezbroj različitih boja i ukrasa te garantiraju trajnost. No, jeste li se zapitali što zapravo čine vašim noktima te jesu li štetni za vaše zdravlje?!

Postupak nanošenja gela i trajnog laka

Geliranje počinje čišćenjem ploče nokta kako bi se uklonio njegov sjaj. Potom se nanosi dehidrator koji uklanja višak vlage. Neki saloni preferiraju oba postupka, a neki koriste samo jedan.

To su pripremni postupci čija je svrha produživanje trajanja gela. Ovim postupcima već se na samom početku na invazivan način uklanjaju prirodni sjaj i vlažnost iz vaših noktiju.

Geliranje se zatim izvodi u tri faze. Nakon čišćenja i nanošenja dehidratora, na nokat se nanosi bazni sloj, a potom gel.

Gel se nanosi nekoliko puta, ovisno o boji, a nakon svakog sloja, ruke se stavljaju pod UV lampu kako bi se gel osušio. Sušenje traje nekoliko minuta i ovisi o jačini UV lampe.

Posljednja je faza stavljanje zaštitnog sloja koji štiti lak od oštećenja. Na kraju se nokti lagano obrišu, a okolna kožica se namaže tankim slojem zaštitnog ulja.

Kod nanošenja trajnog laka postupak je sličan. I u ovom se slučaju koristi UV lampa za brže sušenje laka, piše Alternativa za Vas.

nokti, ruka

Je li geliranje noktiju štetno?

Prednost gelova i trajnih lakova koju ne možemo osporiti je njihova trajnost i lijep izgled. Ako se ne bavite fizičkim poslom, gel ili trajni lak izdržat će tri do četiri tjedna, ponekad čak i duže.

Međutim, je li lijep izgled noktiju vrijedan toga da izlažete riziku vaše zdravlje? Prije nego što pozitivno odgovorite na ovo pitanje, sagledajte sve činjenice: znanstvenici sve više upozoravaju na štetnost UV lampi, s vremenom se nokat jako oštećuje, a njegov oporavak dugo traje, gel/lak se mora redovito obnavljati, postupak stavljanja gela / trajnog laka nije jeftin, morate izdvojiti vrijeme za posjet kozmetičkom salonu, zbog nedovoljne stručnosti može doći do ozljede nokta i nastanka gljivica.

UV lampe uzrokuju rak!   

Najveći problem kod geliranja i postavljanja trajnih lakova su UV lampe.

Vodeće svjetske organizacije za borbu protiv raka (The Skin Cancer Foundation – Zaklada za rak kože, American Cancer Society – Američko udruženje za rak) potvrdile su da, bez obzira na vrstu, sve UV lampe emitiraju određenu količinu štetnog zračenja.

UV lampe ne samo da višestruko povećavaju rizik od raka kože i nokta, već i ubrzavaju starenje kože ruku. Jedan od vodećih svjetskih dermatologa, Chris G. Adigun, upozorava da UV lampe nisu nikad bile dovoljno istražene.

Znanstvenici su tek nedavno uočili njihovu štetnost te sve više upozoravaju da bi se njihovo korištenje trebalo smanjiti ili potpuno prekinuti.

Samo 12 posjeta kozmetičkom salonu je dovoljno kako bi se povećao rizik od ozbiljnog oštećenja DNA, kod ukupnog izlaganja ruku od samo 8 minuta po jednom tretmanu!

Osim raka kože, opaženi su i slučajevi melanoma nokta, i to pretežno kod ljubiteljica gelova i trajnih lakova.

Dr. Adigun preporučuje da tijekom izlaganja ruku UV lampi koristite posebne zaštitne rukavice ili kreme sa zaštitnim faktorom. Također, dobro bi bilo da se gel i lak suše na zraku.  nokti, žena, usne

Prirodna njega vaših noktiju

Zagovornice gelova i trajnih lakova nažalost ne odustaju od njihove primjene. Odluku prepuštamo vama, iako smatramo da kada je zdravlje u pitanju izgled ne bi trebao biti toliko bitan.

Štoviše, vodeći se pravilom da je manje ujedno i više, prirodan se izgled uvijek pokazao najljepšim.

Postoje brojne prirodne metode koje će vaše nokte učiniti blistavima i sjajnima.Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam u održavanju noktiju:

*svakodnevno njegujte ruke i nokte prirodnom kremom ili bademovim uljem
*jednom tjedno priuštite noktima kupku od cvjetova kamilice, a zatim nježno umasirajte ulje
*da biste posvijetlili nokte, istrljajte ih polovicom razrezanog limuna. Osim što će vaši nokti biti ljepši i sjajniji, ruke će vam prekrasno mirisati
*nemojte rezati kožicu oko noktiju škaricama već ju nježno potisnite
*kratite nokte rašpicom, a ne škaricama.

Komentiraj