OPASNE PAPIRNATE SLAMČICE: Štetne su i mogu izazvati određene karcinome

Malo što nas je toliko ujedinilo kao nezadovoljstvo prema papirnatoj slamki. O tome su pisani članci, rađene su analize, a ova tema je svakodnevna inspiracija društvenim mrežama.

Iako smo ih donekle prihvatili, sada ispada da su loše za nas. Belgijski znanstvenici istraživali su slamke od papira, bambusa, stakla, čelika i utvrdili da sve osim čeličnih sadrže takozvane PFAS kemikalije. One se koriste u premazima i bojama za slamke kako bi bile vodootporne.

“To su sve spojevi koji se talože u organizmu, bez obzira na to što se unose u malim koncentracijama. Oni su kumulativni, a znamo da imaju kronične efekte. Mogu izazivati određene karcinome, kada se u nekom dužem periodu, talože u organizmu”, objašnjava za RTL Direkt voditeljica Laboratorija za predmete opće uporabe NZJZ Andrija Štampar, Lidija Barušić.

Slične kemikalije pronašao je i Državni inspektorat u boji slamki koji su se uvozile iz Bosne i Hercegovine.

“Slamke su analizirane od strane granične sanitarne inspekcije i kada su se dobili negativni rezultati, zabranjen je uvoz i naređeno je uništavanje takvih proizvoda. Ne znamo nalaze li se na tržištu slamke koje ne odgovaraju, ali one koje su došle na analizu, bile su kontrolirane i te sigurno nisu na tržištu”, dodaje Barušić.

Dakle, papirnate slamke su loše jer se brzo otapaju, mogu biti štetne za nas, a i nisu toliko dobre za okoliš koliko bismo voljeli vjerovati.

“Nije rješenje da zamijenimo jednokratne plastične proizvode papirom, bioplastikom ili drugim materijalima za jednokratnu upotrebu. Pravo rješenje je zamjena materijalima za višekratno rješenje. Na to pozivaju brojne okolišne udruge, organizacije i inicijative, ali i sama Direktiva o jednokratnoj plastici”, ističe Petra Andrić iz Greenpeacea Hrvatska.

To znači da, ako baš morate, umjesto papirnatih, plastičnih ili onih od bambusa, koristite čelične.