OPASNE IGRE SKRIVAČA: Navaljni premješten na nepoznatu lokaciju

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni premješten je iz pritvora u ruskom Vladimiru na nepoznatu lokaciju, izvijestio je njegov odvjetnik.

Izvor: Media servis

Aleksej Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, premješten je u veljači iz zatvora u Moskvi nakon što je osuđen na dvije i pol godine zatvora, što je zapad osudio kao politički motiviran čin.Prvo su ga držali u zatvoru Kolčuginu u Vladimirskoj oblasti, sjeveroistočno od Moskve. Novinska agencija TASS tada je objavila da je Navaljni ondje bio u karanteni prije nego što su ga premjestili u kaznenu koloniju IK-2, koja se također nalazi u Vladimirskoj oblasti.

Vadim Kobzev, jedan od njegovih odvjetnika, rekao je da ga je drugi odvjetnik pokušao vidjeti u petak, ali su mu rekli da je Navaljni premješten. Pozivajući se na zakone o zaštiti osobnih podataka, glasnogovornica Federalne službe za upravljanje kaznenim sustavom izjavila je da ne može otkriti podatke o lokaciji Navaljnog.

Navaljni je, podsjetimo, uhićen siječnju nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim otrovom novičokom, tvrde zapadne zemlje. Kremlj odbacuje umiješanost, sumnjičav je prema trovanju i sugerira da je cijeli slučaj možda montiran.

Navaljni je po povratku u Rusiju pritvoren zbog kršenja uvjetnog otpusta, za što kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene optužbe. Potom je osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Zapadne zemlje zatražile su njegovo oslobađanje, a Sjedinjene Države i Europska unija nametnule su sankcije Moskvi.