ONI DIJELE MINIMALAC: 18 ministara i premijer imaju ukupno 16 godina staža izvan državnog aparata!

Tko predlaže novi zakon o minimalnoj plaći? Ljudi koji nikad nisu plaću zaradili izvan okrilja države! – piše na druptvenoj mreži Dalija Orešković, zastupnica stranke Centar.

U nastavku kaže:

Rasprava o minimalnoj plaći u Hrvatskom saboru prolazi uz puno prolivene žuči. S jedne strane je samohvala vladajućih kako se radi o najvećem povećanju ikad na godišnjoj razini i pozivanje na statiku koja je na njihovoj strani. Mnogi oporbeni zastupnici, među njima i ja, zbog oduzimanja riječi nisu bili u prilici ukazati kako se na suprotnoj strani od statistike nalazi netko tko od minimalne plaće živi.

Niti ministar, niti njegovi saborski trbuhozborci, nikada nisu bili u situaciji da se kao poduzetnici bore preživjeti na tržištu, niti znaju što to znači stvoriti novu vrijednost kako bi mogli nekome isplatiti plaću. Za poduzetnike su potezi Vlade nova omča oko vrata. S druge strane oni koji minimalnu plaću primaju, žive život na rubu dostojanstva.

Problem je država koja se ne mijenja. Ne reže svoje troškove, ne racionalizira rashodovnu stranu javnih proračuna. Ne oduzima od sebe, nego trga od onih koji pod teretom javnih davanja ne mogu stvarati društvo prosperiteta. Gospodarstvo na izdisaju ne može imati sigurna i dobro plaćena radna mjesta. No u Hrvatskom saboru se sve više ograničava, svaka riječ koja nije hvalospjev neviđenih uspjeha Andreja Plenkovića.

Podaci o radnom stažu premijera i ministara objavljeni su u službenim životopisima na stranici Vlade RH. Odite i sami provjerite. Od sveukupno 16 godina radnog staža izvan ministarstava, jedinica lokalne uprave, državnih veleučilišta i poduzeća… 8 godina otpada na staž ministra Aladrovića u jednoj osiguravateljskoj kući, 4 godine ministar Zdravko Marić je radio u Agrokoru i 4 godine je Darko Horvat bio član uprave jednog poduzeća. I to je sve.