OMIKRON U HRVATSKOJ: Pronađen kod dvojice pacijenata – nepoznat izvor zaraze

Stigla je službena potvrda da se u Hrvatskoj pojavila nova varijanta koronavirusa, omikron. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak, epidemiolog Bernard Kaić i mikrobiologinja Ljiljana Žmak u HZJZ-u su održali izvanrednu konferenciju za novinare na temu sekvenciranja omikrona.

Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta, imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron, rekao je Capak.

Za jedan imamo rezultate da je sigurno omikron, a u drugom slučaju gospodin je cijepljen, bio je pozitivan, međutim, količina virusa je bila premala da bismo potvrdili, ali sekvenciranje pokazuje da se radi o istoj mutaciji koja je zabilježena u Bocvani, rekla je Žmak, kako prenosi N1.

Dvoje oboljelih su anketirani, s ciljem pokušavanja otkrivanja izvora infekcije i s ciljem identificiranja kontakata, da ih se stavi pod zdravstveni nadzor. Ne možemo utvrditi sa sigurnošću izvor, jer nisu bili na putovanju izvan Hrvatske, ali izvjesno je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno. Tako da su sudionici tog skupa istovremeno i kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor, rekao je Kaić, dodavši da je s poslovnog skupa već 13 ljudi testirano.

“Među njima ima i stranaca, a njihove zemlje izvijestili smo o tome”, rekao je Kaić.

“Ja mislim da je neminovno da bude drugih slučajeva. Bilo je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku i sigurno će biti novih slučajeva”, rekao je Kaić.