OMIKRON PRIJETI: Već je sedam europskih zemalja prijavilo zarazu

Omikron munjevito putuje Europom. Treći dan od pojave broj zemalja koji je prijavio slučajeve zaraze novom varijantom koronavirusa popeo se na sedam.

Izvor: Media servis

Proizvođači su i dalje optimistični što se tiče prilagodbe cjepiva. Struka u Africi zaziva masovno cijepljenje kako bi se ovi scenariji u budućnosti izbjegli. U Švicarskoj je u tijeku zanimljiv referendum dok mnoge svjetske zemlje zatvaraju vrata Južnoj Africi, domovini novog soja iz koje ipak stižu i neke ohrabrujuće vijesti.

Omikron ne izaziva teži oblik bolesti, mišljenje je liječničkog udruženja Južne Afrike. Simptome je opisala predsjednica udruge Angelique Coetzee.

“Simptomi su vrlo blagi. Bolovi u tijelu, ekstremni umor i grlo koje malo grebe. Nema gubitka okusa i mirisa, nema problema s opadanjem razine kisika. Općenito, imamo vrlo blage slučajeve koji se lako liječe kod kuće”.

Naglasimo kako su istraživanja ipak u ranoj fazi, a i još nema toliko slučajeva. Rješenje problema novih varijanti cijepljenje je Crnog kontinenta, a ne zatvaranje granica, smatra Coetzee.

“Ako ostatak svijeta ne želi nove varijante moraju započeti s projektom cijepljenja Afrike. Rekli smo i ranije da će iz nje doći novi sojevi i da ćemo vidjeti četvrti”.

Među proizvođačima i dalje vlada optimizam kako relativno brzo mogu prilagoditi cjepivo. Što se tiče restrikcija veliki broj zemalja ipak je zatvorio granice za JAR, a britanski premijer Boris Johnon objavio je kako će oni koji dolaze u UK morati raditi PCR i biti u izolaciji dok ne dobiju negativan rezultat.

“Moramo zaustaviti širenje ove varijante po Velikoj Britaniji. Mjere na granici mogu samo minimalizirati širenje i odgoditi njezin dolazak u zemlju, više nego ga zaustaviti u potpunosti”

Virus uistinu ne zna što je granica. Uz Belgiju, Njemačku, Italiju i Češku na popisu su sada i Austrija, Danska i Nizozemska. Od 61 pozitivne osobe zadržane u Amsterdamu nakon letova iz Južne Afrike čak 13 ih nosi novu varijantu.

Za to vrijeme traju prosvjedi i referendumi. Švicarski birači danas zaokružuju hoće li se poništiti uvođenje covid potvrde. Inicijatori navode kako potvrde dijele ljude i prisiljavaju na cijepljenje, a oko 60 posto ispitanika u anketama je protiv ukidanja potvrda. Bit će tijesno. Diljem Austrije pak 40 tisuća ljudi usred karantene prosvjedovalo je protiv inicijative za obavezno cijepljenje koje vlada planira provesti od veljače.