OLUJIĆ O IZJAVI PLENKOVIĆA: “To je dosad neviđen udar na neovisnost i samostalnost DORH-a”

Bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao je i jučerašnju press konferenciju Andreja Plenkovića koji je rekao da je tajming oko uhićenja ministra Darka Horvata indikativan, da mu ovaj potez djeluje nerazmjerno te je pozvao glavnu državnu odvjetnicu da sve objasni.

“To je dosad neviđen i nedoživljen udar na neovisnost i samostalnost DORH-a, glavne državne odvjetnice i ravnateljice USKOK-a. Da vam premijer drži pressicu na kojoj drži urbi et orbi lekciju DORH-u o zakonitom postupanju…”, rekao je Olujić za N1 i dodao:

“Iako je jučer očito htio steći simpatije javnosti, bojim se da je taj istup bio kontraproduktivan. Govoriti o tajmingu je apsurdno, ne radi DORH samo do 16, 17 sati, radi cijeli dan, radi i vikendima. Ne vidim zašto aktualni ministar ne bi mogao biti priveden u subotu u ranim jutarnjim satima. Pozivanje na razmjernost, da postupanje nije razmjerno šteti polučenoj tim kaznenim djelom je apsurdno, a to se i potvrđuje informacijama koje dobivamo.

Govoriti da je glavna državna odvjetnica dužna objasniti javnosti dok se provode tajni izvidi, odnosno tajni postupak ili pak govoriti da će je sam nazvati. Nazivanje govori onoj tezi da je ona postavljena od strane Vlade na čelu s aktualnim premijerom Plenkovićem i da je, po stajalištu relativno dobrog pravnika Plenkovića, bila dužna obavještavati Vladu kao tijelo koje odlučuje o njezinom imenovanju. Onda se doista postavlja pitanje što je to, neki podređen položaj ili je čak funkcija državnog odvjetnika kao produžene ruke izvršne vlasti”, rekao je Olujić.