OKTAL PHARMA: Prekinuli smo opskrbu lijekovima za 33 bolnice – dugovanja veća od 500 milijuna

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnje naprasno prekidanje sastanka predstavnika veledrogerija s ministrima Berošem i Marićem jer nisu bili zadovoljni ponuđenim iznosom te su najavili obustavu lijekova bolnicama. Poručio je da zdravstveni sustav mora funkcionirati te da će lijekova biti.

Izvor: Media servis

“Situacija je takva da je ponuda koja je bila na stolu ona ponuda koja je u ovom trenutku moguća bez rebalansa proračuna. Nakon rebalansa proračuna naći ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati jedan održiv način plaćanja tih obaveza koje kontinuirano rastu. Očekujem od ministara i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da malo zagrebu i vide li može li se tu negdje nešto organizirati na način na koji državu manje košta”.

Nakon jučerašnje najave obustave opskrbe lijekovima, Oktal Pharma upravo je to učinila. Prekinuli su opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Ivan Klobučar za Media servis:

“Naša dospjela dugovanja samo u bolnicama, govorim o Oktal Pharmi kao pojedinačnoj veledrogeriji, iznose 500 milijuna kuna i k tome još dodatnih sto i nešto milijuna kuna dospjelog duga u ljekarnama s obzirom da su zadnja dva mjeseca ljekarne zakinute i uopće im HZZO ništa nije plaćao”.

‘Kada mi ostanemo bez lijekova onda ostaje cijeli sustav bez lijekova, a to znači kraj hrvatskog zdravstvenog sustava’, poručio je Klobučar.

“Mi ovo sve radimo da one koji su zdravi održimo iznad površine i da naše firme prežive i da zadržimo radna mjesta i ljude. Više opravdanja nema, računi se moraju plaćati na vrijeme. Uostalom, ta ista država sama sebi naplaćuje račune na vrijeme. Nemojte misliti da HEP tolerira bolnicama kašnjenje. Nema šanse. Odmah im ide za sljedeći put faktura s kamatom. Ponašamo se kao da živimo u prošlom tisućljeću”.

A može li zbog trenutačnih tenzija između Vlade i veledrogerija doći do uskraćivanja cjepiva građanima? Premijer Plenković. “Ne može. Na kraju su svi ti razgovori uvijek uz neke tenzije u ovoj Vladi, onoj Vladi, našoj, prošloj, sadašnjoj…Na kraju se uvijek došlo do nekog rješenja. Bitno je biti razuman i odgovoran”.

Komentiraj