OKO UKRAJINE NAPETO: Hrvatskim državljanima savjetovano da napuste tu zemlju

Napetosti između istoka i zapada na rekordnim su razinama. Američki predsjednik Joe Biden i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su telefonom, a nakon jednosatnog sastanka iz Washingtona je Putinu poručeno kako njegovu naciju očekuju “brze i teške posljedice” u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Media servis

Biden je ponovio da bi mogući ruski napad uzrokovao velika ljudska stradanja te oslabio poziciju Rusije. Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je Bidenov i Putinov razgovor bio profesionalan i sadržajan, ali da nije bilo nekih značajnijih promjena u stajalištima.

Iz Kremlja pak poručuju kako je histerija o navodnom neizbježnom ruskom napadu na svoje susjede – dosegla vrhunac. Ruski dužnosnik Jurij Ušakov poziv je opisao kao poslovni razgovor, a naglasio je kako je Biden zatražio novi razgovor u subotu.

Čelni čovjek Amerike iznio je niz prijedloga koji bi pridonijeli rješenju niza sigurnosnih zahtjeva koje je Rusija postavila Zapada krajem prošle godine, uključujući veto na ulazak Ukrajine u NATO.

Putin je na to poručio kako će ruska strana pozorno analizirati predložena rješenja. Za to vrijeme i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo je djelovati.

Ministar Gordan Grlić Radman prokomentirao je kakvo je stanje na istoku: „Situacija je nepredvidljiva, u kontaktu smo s našim partnerima, naše veleposlanstvo u Kijevu normalno funkcionira. Hrvatski državljani su pozvani da se jave veleposlanstvu te im je savjetovano da privremeno napuste Ukrajinu, naravno prema svojim mogućnostima.”

Obrazložio je i o kojem broju hrvatskih državljana u Ukrajini govorimo:

„U Kijevu je 50, na zapadu 25, na istoku 25 hrvatskih državljana. Imamo također u OESS-ovoj misiji naših 14 državljana, znači 114 je siguran broj s kojim raspolažemo.“