OGORČENJE JAVNOSTI I STRUČNJAKA: Pijani Stanojević trebao je biti kazneno prijavljen

Miroslav Stanojević u društvu poznate Giselle Bundchen
Miroslav Stanojević u društvu poznate Giselle Bundchen

Vozač koji je tijekom vikenda u Ilici na nogostupu u 10 ujutro pijan zamalo pokosio oca i tromjesečnu bebu u kolicima trebao je biti kazneno prijavljen, složna je pravna i prometna struka.

Izvukao se s novčanom kaznom što je katastrofalna poruka i u preventivnom i u represivnom smislu, ocjena je naših sugovornika. Ova, kao i nedavna nesreća na Kvatriću, dokazuju i potrebu preispitivanja prometne sigurnosti.

Javnost i struka zgroženi su niskom kaznom za vozača, srbijanskog državljanina Miroslava Stanojevića, koji je s 1,77 promila alkohola u krvi srušio semafor i uletio na nogostup te je tragedija izbjegnuta samo brzom reakcijom oca koji je gurnuo kolica u stranu. Pušten je, a prekršajni sudac odredio mu je 18 800 kuna kazne i zabranu korištenja inozemne vozače dozvole na rok od 2 godine. Brojne kritike na račun policije i pravosuđa su opravdane, kaže odvjetnik Krešimir Škarica.

Trebao je biti kazneno prijavljen jer je ovo školski primjer obijesne vožnje.

“Mislim da se ovdje radilo ne samo o obijesnoj vožnji nego i o pokušaju izazivanja prometne nesreće, izazvana je konkretna opasnost, a ne apstraktna, a vozač je konzumirao alkohol iznad svake razine dopuštene za sigurnu vožnju, a u sudsko-medicinskom aspektu 1,3 promila je više nego dostatan razlog da se ovakvo ponašanje sankcionira kao kazneno a ne prekršajno djelo”, rekao je Škarica za Media servis.

Progon je u ovom slučaju bio na policiji i Državnom odvjetništvu te Škarici nisu jasni njihovi motivi zbog kojih je vozač bio prekršajno, a ne kazneno prijavljen. Šalje se kriva poruka i počinitelju i široj javnosti, kaže Škarica.

“Ne postiže se cilj niti prevencije niti represije. S druge strane imate smiješne postupke gdje se gospođa koja prijeđe preko crvenog svjetla na bezočan način uhićuje i procesuira, mislim da se šalje kriva poruka, ne stječe se društvena sigurnost koja bi trebala”, rekao je Škarica.

Ovdje su zakazale ne samo policijsko- pravosudne institucije, nego i Ministarstvo prometa, kaže prometni stručnjak Željko Marušić iz Udruge sigurnost u prometu. Slaže se s ocjenom da je riječ o obijesnoj vožnji, jednako kao i u slučaju nedavne nesreće na Kvatriću u kojoj se 26-godišnji pijani vozač zabio u ljude na raskrižju i usmrtio stariji bračni par.

“Ovo pokazuje da je naše Ministarstvo prometa kao brod bez kormilara jer se nitko ne javlja i nema objave u situaciju kada je sigurnost cestovnog prometa došla na samo dno EU”, rekao je Marušić.

Marušić kaže da je Hrvatska po sigurnosti cestovnog prometa po ocjeni Europske unije na 26-om mjestu, a nedavno nam je Europska komisija uputila i kritiku.”Ovo je jedna kompletna odgovornost koja ide od premijera, ministara do konkretnih izvršitelja. Netko bi trebao uključiti alarm da se vidi što je s našim prometom”, kaže Marušić.

U situaciji kada se već nije država pobrinula za pravdu, odvjetnik Škarica kaže da se za nesreću u Ilici može podići privatna tužba, no sudeći prema izjavi oca za Večernji list on to ne namjerava učiniti. Vozača samo moli da više ne sjeda za volan pijan.

Komentiraj