OGNJEN KRAUS: Zakonom o zabrani “ZDS” skinula bi se ljaga koju godinama nosi

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj u intervjuu za Globus poručio je da bi se Zakonom o zabrani pozdrava “Za dom spremni” konačno skinula ljaga koju godinama nosi.

Izvor: Media servis

Kraus, s kojim je razgovarao novinar Boris Orešić, tvrdi kako donošenje zakona kojim bi se kažnjavalo javno korištenje ustaških simbola i pozdrava, nije samo pitanje osuđivanja ustaškog režima.

“Kraus se nada da o tome nema diskusije, ali smatra a bi se takvim postupkom konačno skinula ljaga koju nosimo godinama, igrajući se s ustaškim simbolima i osjećajima još malo preživjelih žrtava rasnih zakona Nezavisne Države Hrvatske kao i nekolicinu preživjelih iz koncentracijskih logora. Kraus smatra i da nisu isto žrtve rasnih zakona i političke žrtve”, kaže Orešić.

Kraus je u intervjuu ponovio i javnosti malo poznat stav prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o HOS-u.

“Pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman nije priznavao HOS niti ga je primio u okrilje regulatorne Hrvatske vojske. U formacije HV-a mogli su ući jedino ako su skinuli ustaška obilježja”, kaže Orešić.

Komentirajući odluku da se u Zagrebu postavi spomenik svim židovima stradalima u Holokaustu, Kraus poručuje da takav spomenik može biti jedino u Berlinu, gdje i postoji.

Komentiraj