OGNJEN KRAUS: Za dom spremni je pandam pozdravu Sieg Heil

Ako se stvari ne riješe skoro, onda se neće riješiti nikad jer je bilo tempirano vrijeme za razgovor, sad je period od dvije i pol godine bez izbornih aktivnosti – rekao je predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus gostujući na N1 televiziji i komentirajući odugovlačenje oko donošenja zakona kojim bi se konačno zabranio pozdrav Za dom spremni.

“To što radimo smatram svojom obavezom prema preko 30.000 Židova koji su stradali u NDH u Drugom svjetskom ratu po rasnim zakonima i šest milijuna Židova koji su stradali u genocidu. Očekujem i tražim jasan odgovor. ZDS se ne upotrebljava samo u posebnim situacijama, nego se koristi svaka prilika bez ikakvih sankcija. Bilo ih je u zadnje vrijeme nekoliko, ali zadnja stvar u Zagrebu su bili plakati koji optužuju Židove za manipulaciju pandemijom, nošenje znamenja kod antivaksera koje su Židovi trebali u Drugom svjetskom ratu nositi. Sve to prolazi i nitko ne reagira”, rekao je Kraus za N1.

Kraus smatra da se odugovlači: “Mislim da je to tipično odugovlačenje sa svime kad se radi o nečemu o čemu ne bi htjeli razgovarati, to je kupovanje vremena i mišljenje da će se stvar staviti pod tepih. Na taj način se vlast uvijek ponaša kad ima neugodno pitanje pred sobom.”

Međutim, dodaje da ne odustaju: “Nismo digli ruke. Kajtazi je potegnuo to pitanje. Jasno je da ništa ne može doći u Sabor što nije prošlo Vladu, odnosno premijera. Ako o jednoj stvari razgovaramo godinu i pol dana, nema odgovora, zaključak može jedino biti da se o tome ne želi razgovarati. Radi se o civilizacijskom pitanju. ZDS je pandan pozdravu Sieg Heil.”